De Geuzen 1,
ininkting door
Erik De Rop
(eerste druk uit 1985)

(rechtstreeks in album verschenen in 1985)

Hertog Alva boekt zijn eerste militaire successen in de Lage Landen. Berooid en moegetergd komt de onderdrukte bevolking in opstand. De geuzen grijpen naar de wapens. Om zijn schrikbewind verder te kunnen zetten, heeft Alva zijn geweten verkocht aan Dulle Griet, symbool van oorlog en geweld.

Hertog Alva: Heerszuchtige machtswellusteling. Spanjaard die de Nederlanden komt bezetten en brandschatten. Verpatst zijn geweten aan Dulle Griet
Carolus en Boelkin: Ouders van Veerle. De ene een bezorgd vaderfiguur die Hannes, de vlam van zijn dochter, niet ziet zitten. De andere een moederkloek die de lieve vrede bewaart.
Dostranamus: Magiër bij wie de Spanjaarden zelfs niet durven komen. Uitvinder die net zo goed geneesmiddelen en liefdesdrankjes brouwt als de uitvinder is van de TV (Tekening Verwerker).
Dulle Griet: Symbool van oorlog, dood en ellende. Sloot het geweten van hertog Alva op in een kruik die ze verliest. Stuurt de zeven hoofdzonden in de vorm van groene wezentjes op jacht naar de kruik.
Knullus: Een homunculus, een schepping van Dostranamus. Miniatuurmensje in klei dat tot leven is gebracht met toverformules. Simpel van geest en stom. Doet dienst als butler en mini-Jerommeke.
In 1976 publiceerde het Vlaamse stripinfotijdschrift Ciso Stripgids de eerste elf platen van De Geuzen. In deze eerste versie, die Vandersteen met Paul Geerts maakte, heette Veerle nog Soetkin. Het project dateerde van 1972 en dreigde onvoltooid te raken door de start van Robert en Bertrand. Vijftien jaar later was hij op de reeks uitgekeken en droeg ze definitief over aan tekenaar Ron Van Riet en scenarist Marck Meul. Op zijn 73ste legde hij zich in de plaats helemaal toe op de gloednieuwe reeks De Geuzen. Enkel het inkt- en inkleurwerk liet hij over aan assistenten. Naar eigen zeggen lag ambitie aan de grondslag voor het lanceren van De Geuzen. En ook: "Het was bij mij alsof er een oude schuur in brand vloog. Ik droomde al jaren van een verhaal over de geuzen. En nu ik voor het eerst sinds veertig jaar wat tijd heb om rustiger te werken, is dit voor mij een prachtige gelegenheid om die droom op papier te zetten." Zijn uitgever geloofde er ook in. Een lezersonderzoek bepaalde dat er in Vlaanderen plaats was voor een nieuwe strip. De oplage van het eerste album was een berekende gok: 200.000 exemplaren.
"Flinke meid. Te paard als een manskerel. Vroeg uit de veren om bij het oogsten te kunnen helpen."

Dat is wat Caraolus van de op haar paard Witte Weerlicht wegsnellende dochter Veerle denkt. In werkelijkheid zoekt ze Hannes, haar "lieve troubadour", op.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013