Suske en Wiske 154
(oorspronkelijk nummer 1,
eerste druk uit 1946)


(herdrukken met aangepaste cover)

(start krantenvoorpublicatie op 30 maart 1945)

De plannen voor een Rakettank worden gestolen door geheime agenten uit Chocowakije. Rikki trekt naar dat land om de plannen terug te vinden. Met behulp van Wiske slaagt hij erin om de plannen te veroveren. Maar is er misschien nog iemand die hen geholpen heeft? En is de Rakettank intussen al gebouwd?

Bukovin: Chokowakijse bokskampioen tegen wie Rikki het moet opnemen in Kroko, de hoofdstad van Chokowakije. De match is van staatsbelang.
Catchman: Leraar zelfverdediging in dienst van het departement contraspionage. Leert Rikki, die hij als een broekventje beschouwt, enkele 'kneepjes' tot hij zelf door de muur wordt geslagen.
Chef: Chefowitch van de Chokowakijse spionagedienst. Ontfermt zich over de gestolen plannen van Wargaren om diens Rakettank te fabriceren.
Kolonel: Kolonelowitz van het Chokowakijse leger. Heult samen met de chef om het leger verder uit te bouwen.
Wargaren: Ingenieur en uitvinder van de Rakettank waarvan de plannen worden gestolen. Notoir warhoofd, zoals veel geleerden in Vlaamse familiestripreeksen.
Rikki en Pukki, met de alternatieven Koen en Wiske of Koen en Smoutje, dat waren de namen die Vandersteen in 1944 voor een heldenduo bedacht. Een coverontwerp met deze notities ging in februari 2013 op een veiling van de hand voor ruim 230.000 euro. Het werd uiteindelijk Suske en Wiske, door de uitgever van de krant De Nieuwe Standaard omgedoopt naar Rikki en Wiske. Al na één verhaal stuurde Vandersteen Rikki wandelen om alsnog door een andere Suske te vervangen. De gelijkenissen met Kuifje waren te groot en een leeftijdsgenoot van Wiske was bruikbaarder.
Een oorspronkelijke krantenscène, waarin Rikki een boek leest in een zetel en door een sluipschutter wordt neergeschoten (of eigenlijk een pop die Rikki van zichzelf in de zetel plaatste), vloog eruit in de albumversie omdat de scène al voorkwam in Kuifje in Amerika. De albumversie was twintig stroken korter terwijl twaalf stroken en vier porenten werden hertekend.
Hoe het Rikki verder verging, ontwikkelde Marc Verhaegen in 2003 in het album De Gevangene van Prisonov, deel 281 in de reeks.
"Jandorie! We hebben geen geluk, Rikki! De ingenieur schijnt niet thuis te zijn!"

Dat schijnt inderdaad het geval te zijn als je zoals de verstrooide ingenieur Wargaren aanbelt aan je eigen huis.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013