Suske en Wiske 71
(eerste druk uit 1967)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 12 november 1966, niet opgenomen in de albumuitgave)

In het bos ontdekken onze vrienden een mysterieus trammetje en zijn vriendelijke bestuurder Wattman. Oldays maakt jacht op de oude tram om zijn verzameling oldtimers aan te vullen en bovendien worden onze vrienden ook nog gegijzeld door twee bandieten. Als onze helden, Wattman en de tram per ongeluk weggeflitst worden door de teletijdmachine beleven ze allerlei spannende avonturen in andere tijden.

Generaal Sanservo: In de periode van "Lowie Katorze" is het werk van deze generaal oorlogvoeren. Het slagveld is een vrolijke bedoening en verloopt volgens een draaiboek.
James: Butler van sir Oldays, of veeleer zijn handlanger om het trammetje van Wattman te pakken te krijgen.
Sir Oldays: Engelse miljonair en verzamelaar van oude voertuigen die erop is gebrand om Tram Zeven aan zijn collectie toe te voegen, meer kwaadschiks dan goedschiks.
Pakmor en Ratwa: "Geïmporteerde" gangsters die in Tram Zeven een geschikt vluchtvoertuig zien na een bankoverval.
Wattman: Oude trambestuurder (wattman genoemd). Kon niet van zijn oude trammetje scheiden wanneer het werd vervangen door een nieuw stel. Moet nog zeven ritten rijden om op pensioen te kunnen.

Dit hele verhaal is een parodie op de campy tv-reeks Batman waarvan in 1966 en 1968 honderdtwintig afleveringen werden opgenomen. Lees er hier meer over. Vandersteen haalde werkelijk alle symbolen en vaste elementen uit de reeks voor een eigen Wattman-variant, tot de opzichtige onomatopeeën als "Zwonk" en "Smak!" toe. Tijdens hun doortocht in het verleden komen onze vrienden Johan de Rode Ridder tegen. Hij begeleidt een opperrentmeester die zich te buiten ging aan oplichting. Er kan een politieke sneer naar de actualiteit (van zowel toen als nu) vanaf.
"Domoor! wat heb je gedaan? Dat is de draak die ik gehuurd ende gepacht heb van het huwelijksagentschap om mij te bedreigen! De eerste ende de beste ridder die voorbij komt, verlost ende bevrijdt mij ende is moreel ende zedelijk verplicht mij te huwen!"

Jerom krijgt stank voor dank nadat hij een jeugdige en huwbare prinses van een lelijke draak redde.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013