Suske en Wiske 104
(eerste druk uit 1961)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 19 juni 1961, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik krijgt als bedankje een replica van de Taj Mahal en vindt er een ring in die geld tovert. Lambik begint het geld uit te delen aan iedereen die het wil, maar wordt al snel gezocht door de staat. Lambik weet te ontsnappen, maar wordt ook nog gezocht door twee Indische bandieten die vooral interesse hebben in de ring. Kunnen onze vrienden de ring terug brengen naar India en hem terugplaatsen op de plaats waar hij hoort: de top van de Taj Mahal?

Commissaris: Omdat Lambik de rust verstoort als wilde weldoener zit de politie achter zijn lurven. Hecht weinig geloof aan Jeroms uitleg. Grabbelt lustig munten mee om "bewijsmateriaal te verzamelen".
Maharadja van Symore: Rechtmatige eigenaar van de toverring. Kwam incognito naar Europa om de gestolen ring terug te halen.
Rama: Booswicht die het op de toverring gemunt heeft. Zijn handlangers spreken 'm met "Sahib Rama" aan. Rookt voortdurend een sigaret door een sigarettenpijpje.
Sadhoe: Handlanger van Rama. Zelfverklaarde heilige man in het bezit van tovermacht. Eigenlijk een oplichter die in Lambik niettemin Ganesa, de zoon van Siva, ziet en hem in een tempelruïne eert en dient.
Treesjes vader: Wil Lambik bedanken voor het verdedigen van zijn dochtertje. Sluipt daarvoor geheimzinnig rond Lambiks huis om hem een miniatuur-Taj Mahal (met daarin de toverring) te schenken.
In 2011 deelde de Gentse koepel van de politieke partij Vlaams Belang tijdens een nieuwjaarsreceptie een kalender uit. De coverillustratie was een bewerking van de cover van De Wilde Weldoener waarvan de titel werd behouden. In plaats van naar een geld uitdelende Lambik kijken Suske en Wiske verschrikt naar burgemeester Daniël Termont die munten strooit over allochtonen. Standaard Uitgeverij, het overkoepelende WPG uitgeverij en de erven Vandersteen trokken naar de rechter met een klacht voor schending van de auteursrechten. De rechter legde een dwangsom van 5.000 euro op. Vlaams Belang stopte vervolgens met de verspreiding van de kalenders en haalde de afbeelding van hun website, maar de partij ging wel in beroep tegen de uitspraak met het argument: "Een kind ziet toch dat dit een parodie is". Het Brusselse Hof raakte er niet over uit en stuurde begin mei 2013 de kwestie door naar het Europees Hof van Justitie die zich over de vraag moet buigen in welke mate het begrip "parodie" moet geïnterpreteerd worden. Tot op heden is er geen uitspraak geveld.
"Of je wil of niet! Ik zal je zakken vullen!"

Lambik neemt zijn zelfopgelegde taaks als wilde weldoener ter harte en vult zelfs hardhandig de zakken van een wegsnellende burger.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013