Suske en Wiske 150
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als eerste album, eerste druk uit 1952)


(herdrukken met aangepaste cover)
(voorpublicatiecover van 9 september 1948)

Het spookt in het museum! Lambik, Suske en Wiske ontmoeten er het Spaanse spook. Ze worden meegenomen naar zijn tijdperk waar ze moeten strijden tegen de hertog van Alva om het dorp Kriekebeek te redden. Zijn onze vrienden sterk genoeg om het op te nemen tegen de Spaanse strijders?

Alwina: Heks die onze vrienden op voorspraak van het Spaanse spook omtovert iin edellieden. Aan haar heeft Wiske haar krulletjes te danken. Van Lambik maakt ze een boer op een ezel.
Don Alvarez de Toledo: Alias de gevreesde hertog van Alva. Leidde het Spaanse bezettingsleger in Brabant. Wil voorkomen dat een genadebrief voor Kriekebeek in de openbaarheid komt.
Don Persilos Y Vigoramba: Alias het Spaanse spook. Voormalig Spaans officier. Vroeg genade voor Kriekebeek. Stierf in dronkenschap. Vraagt in het heden de hulp van onze vrienden.
Pieter Brueghel: Tekent een vechtende Lambik na en wordt opgemerkt door Wiske. Vluchten samen voor de Roodrokken, huurlingen in dienst van de hertog van Alva. Helpt sindsdien onze vrienden.
Van de Molenburg: Burgemeester van het door de Spanjaarden omsingelde Kriekebeek. Komt in Brussel zijn spionnen zoeken. Krijgt de hulp van onze vrienden en het Spaanse spook.

De Nederlandstalige editie van het weekblad Kuifje, dat sinds 1946 verscheen, raakte maar niet van de grond en daarom deed Hergé een beroep op de toen al populaire Vandersteen. Hij diende wel zijn tekenstijl aan te passen om Suske en Wiske minder volks te maken. Ook de verhalen moesten beter gestructureerd zijn en geloofwaardiger terwijl tante Sidonia en Jerom achterwege werden gelaten. Voor het eerst kon Vandersteen een verhaal situeren in een geliefkoosd tijdperk: de zestiende eeuw in de Nederlanden, een periode die gedomineerd wordt door de vrijheidsstrijd van de geuzen. Zijn fascinatie voor het werk van schilder Pieter Brueghel kon hij ook tenvolle uiten, al meteen in de tweede prent toonde hij Breughels bekende schilderij Boerenbruiloft. Enkel voor de verhalen in de zogenoemde blauwe reeks heeft Wiske krulletjeshaar. De jongste jaren tekent huidig Suske en Wiske-tekenaar Luc Morjaeu Wiske af en toe nog eens met dit kapsel.
"Oh, nee! Als ik mijn kippenhok schilder, zal het heel wat mooier zijn! En dan staat het zeker niet vol met die zotte mannetjes!"

Lambik voelt niets voor het schilderij Boerenbruiloft.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013