Suske en Wiske 80
(oorspronkelijk nummer 27,
eerste druk uit 1956)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 17 november 1955, niet opgenomen in de albumuitgave)

Pauwels en Sanders, twee bergbeklimmers, worden achtervolgd door een zwarte brullende massa. Ze beklommen in de Himalaya een verboden berg en nu probeert die berg zich te wreken. Jerom bemoeit zich ermee en het komt tot een gewelddadig gevecht tussen hem en de berg. Als de brullende berg zich in de kelder van tante Sidonia blijkt te verschuilen, vluchten onze vrienden het huis uit. Angst bleek echter niet nodig want de berg blijkt de vriendelijke reus Bhébhé te zijn…

Bhébhé: Naïeve reus uit de Himalaya. Komt de beschaafde wereld bezoeken. Zijn grote gestalte en het feit dat hij alleen 's nachts reist, veroorzaakt onrust. Staat onder de kwalijke invloed van Bokbaard.
Bokbaard: Manipulatieve hoofdman van de bergbokken die het dak van de wereld bewonen en de god Half-Ghunst aanbidden. Beïnvloedt Bhébhé, de koning van de berg Montladsu in de Himalaya ten kwade.
Gemaskerde: Gijzelaar van Bokbaard en zijn bergbokken. Wordt gedwongen een reusachtige zonnespiegel te mlaken om het dal van de Himalaya in viuur en vlam te zetten.
Pauwels: Een van de drie bergbeklimmers die de Himalaya beklommen. In hun bagage zat een album van Suske en Wiske met wie Bhébhé komt kennismaken.
Toumo-pa: Boeddhistische kluizenaar in Tibet. Waarschuwt Suske en Wiske voor de Brullende Berg, de top van de Montladsu. Mediteert gewoon buiten in de kou omdat het in zijn woning te koud is.

Ook van De Brullende Berg verschenen twee aankondigingsplaatjes waarin de titel van het volgende verhaal dat in de krant zou lopen, werd prijsgegeven... of in dit geval net niet. De twee plaatjes verschenen op 15 en 16 november 1955.
"Whoehahaha!!... Ettoz kibmal, eh! Motz thcizeg, rooh!"

De reus Bhébhé spreekt achterstevoren. Doe zelf de oefening om te weten wat hij bij zijn eerste kennismaking over Lambik zegt.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013