Suske en Wiske 141
(oorspronkelijk nummer 15,
eerste druk uit 1952)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 29 oktober 1951, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik wordt door kapitein Boesterink uitgenodigd om samen met hem de geheimzinnige snek op te sporen. Op het schip lijkt het te spoken en bovendien krijgen onze vrienden er gezelschap van de dwerg Pingwin die het betoverde kasteel Frigoria bewoont. Kunnen onze vrienden de betovering verbreken en de twaalf prinsesjes redden of speelt de ijskoude omgeving waarin alles zomaar bevriest hen parten?

Friskho: Viking die met koning Hermelijn wedijverde om de hand van Sirhena. Verloor het pleit en nam wraak door de warme golfstroom tegen te houden die Frigoria een zacht klimaat gaf. Het rijk bevroor.
Hermelijn: Koning van Frigoria. Huwde met Sirhena. Zijn hart bevroor samen met zijn rijk. Wiske kan 'm ontdooien dankzij haar liefde voor Schanulleke en door op Hermelijn te zitten.
Krem: 't Kan ook Alag, Las, Vani, Hil, Jeh, Choc, Ogla, Seeh, Dam, Bela of Anche zijn. Alleszins een van de twaalf telgen van Hermelijn en Sirhena die vier drielingen ter wereld brachten.
Pingwin: Nar van koning Hermelijn die het ijskasteel Frigoria bewoont. Vertelt de hele voorgeschiedenis aan onze vrienden.
Sirhena: Koningin van Frigoria. Raakte twee keer betoverd: haar gezang trekt haar kinderen aan en verwarmt de woning, een tweede keer veranderde ze in een zeemeermin in plaats van een vis zoals Friskho het bedoelde.

Van dit verhaal verscheen bovenstaande aankondigingsprent in de krant van 27 oktober 1951.
Op het moment van het tekenen van Het Bevroren Vuur vond Vandersteen veel inspiratie voor de kleuters in zijn toen tweejarige dochter Christiane.
"Hihihi! Sliep hem eens uit! De dikke meneer kan ons niet krijgen!"

Een van de twaalf dochters van koning Hermelijn en koningin Sirhena boven op een boom waaruit Lambik hen probeert te krijgen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013