Suske en Wiske 129
(oorspronkelijk nummer 5,
eerste druk uit 1949)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 8 november 1947, niet opgenomen in de albumuitgave)

Een Arabier heeft het op Schanulleke gemunt. Als Wiske haar niet wil afgeven, steelt hij haar. Lambik vindt het popje terug, maar hij wordt omgekocht door twee vrienden van de Arabier: als hij hen Schanulleke geeft, krijgt hij in ruil een toverformule die van hem een paard zal maken. Lambik hapt toe en verandert in een centaur. Intussen ontdekken onze vrienden dat het zagemeel waaruit Schanulleke bestaat de resten zijn van een Arabische prinses die tot een boom omgetoverd was.

Ali-ben-Salami: Rijke en machtige tovenaar. Uit wraak voor zijn afwijzing veranderde hij prinses Shehera-Sa-Gaell en Sidi-ben-Moka in twee waaibomen.
Poze-khes-oep: Reus uit een kruik. Ali-ben-Salami gelast hem met de jacht op onze vrienden. Wordt door Lambik in de luren gelegd bij het verstoppertje spelen.
Rover: Een van de veertig rovers die tevoren als geesten in kruiken in de woestijn verbleven. Ali-ben-Salami aanhoort hun bede om opnieuw te strijden.
Shehera-Sa-Gamell: Prinses die liever met Sidi-ben-Moka huwde dan met tovenaar Ali-ben-Salami. Regeerde over het kleine rijk Bagdada. Veranderde in een waaiboom waarvan het zagemeel in Schanulleke terechtkwam.
Sidi-ben-Moka: Arme sprookjesverteller op wie Sidi-ben-Salami wraak nam. Door een bliksem ontsnapte zijn geest uit de boom. Nam de gedaante aan van een Tchouk-Tchouk om de boom van de prinses te volgen.
In de laatste strook komt de familie Snoek voor uit de gagreeks De Familie Snoek die Vandersteen sinds 1945 maakte. Het knipoogje werkt in twee richtingen want in een gag van De Familie Snoek koopt Leonard Snoek een das van Sidi-ben-Moka, operatief als Tchouk-Tchouk.
In 1947 mocht de Standaard-groep weer haar vooroorlogse activiteiten hervatten en kon het Suske en Wiske opnieuw verwelkomen. Prinses Zagemeel was het eerste Suske en Wiske-verhaal dat Vandersteen exclusief voor de krantengroep maakte.
De firma Morema vervaardigde in datzelfde jaar een pop van Schanulleke, bestaande uit lappen en zagemeel, als sinterklaasspeelgoed. Deze pop is de allereerste merchandising in 3D van een Vandersteen-figuur.
"Saluut! Ik ga tlachten de tovelfolmule weel te vinden om weel een nolmale ezel... heu... mens te wolden!"

Een in centaur omgetoverde Lambik — met splaakgeblek — groet zijn evennaaste, een gewoon paard.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013