Suske en Wiske 144
(oorspronkelijk nummer 9,
eerste druk uit 1950)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 25 augustus 1949, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik moet als plaatsvervanger van Lambiorix, het stamhoofd van de Eburonen, ten strijde trekken tegen de Romeinen en het opnemen tegen rivaal Arrivix. Suske, Wiske, Sidonia en een geheimzinnige scherpschutter helpen hem daar uiteraard bij. Maar kan Lambik de strijd winnen?

Arrivix: Eburoon die op het postje van stamhoofd Lambiorix aast. Ziet de komst van Lambiorix' nazaat uit de toekomst Lambik met lede ogen aan. Wint alsnog de troon door Lambik aan het gokken te brengen.
Druïde: Wijze en ondernemende raadgever van Lambiorix. Staat zijn vorst en zijn plaatsvervanger Lambik bij met raad en daad.
Dudela: Treurend voorhistorisch monster die in Sidonia een moederfiguur ziet. Komt daarna handig van pas als vervoersmiddel.
Lambiorix: Stamhoofd van de Eburonen. Raakt slaags met Romeinen en voorziet een aanval. Voorvader van Lambik die hij uit de toekomst haalt als plaatsvervanger.
De Scherpschutter: Gemaskerde boogschutter die Arrivix komt bekampen en onze vrienden bijstaat tot de ware koning terugkomt. Op een gegeven moment lopen er zo drie rond, maar de ware is Lambiorix.
Omdat Vandersteen in de laatste stroken nogal scherp uithaalde naar de toenmalige Koningskwestie werd het einde voor de latere albumuitgaven aangepast. In 1972 vroeg Jan Merckx, directeur van het sinds 1969 verschijnende TV-Ekspres, of Vandersteen exclusief voor het weekblad een strip kon maken. Vandersteen wilde oorspronkelijk een nieuwe reeks rond de Terranef starten, maar hij stopte uiteindelijk met de gagreeks De Familie Snoek en ging exclusief voor het blad Suske en Wiske-verhalen maken. Maar er werd begonnen met een (pover) hertekende versie van Lambiorix dat tot dan toe nog niet was herdrukt.
Vermoedelijk al voor het einde van De Mottevanger, maar zeker voor Bibbergoud en Lambiorix assisteerde François-Joseph Herman Vandersteen. De samenwerking duurde tot 1952 waarna Herman zich toelegde op enkele eigen producties. Voor het blad Feu Sacré maakte hij Le Secret de la Mer dat grote gelijkenissen vertoonde met Lambiorix. Het werd abrupt afgebroken, vermoedelijk door toedoen van Vandersteen.
"Geen vette bout! Maar als ik haar omdraai zal er toch wel iets te peuzelen zijn!"

Een hongerig, voorhistorisch monster stort zich op een bewusteloze Sidonia. Hij beseft dat zijn honger niet volledig gestild zal worden.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013