Suske en Wiske 107
(oorspronkelijk nummer 3,
eerste druk uit 1948)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 25 augustus 1949, niet opgenomen in de albumuitgave)

Barabas' formule om mensen, dieren en voorwerpen te verkleinen met sprietatomen werd gestolen door zijn helper Savantas. Suske en Wiske proberen de formule terug te halen maar dreigen overmeesterd te worden door de dief. Tijdens hun verdere zoektocht ontmoeten Suske en Wiske Lambik met wie ze de klopjacht op de formule verderzetten. Kunnen ze Savantas uiteindelijk overmeesteren? En zijn ze dan voorgoed van hem verlost of blijft zijn geest verder dwalen?

"Duivelmans": Portier van de Hellepoort. Schopt Savantas eruit omdat hij niet met een kolenketel stookt. Wordtd oro Savantas aangesproken als "Mijnheer Duivelmans".
Portier: Portier in de wachtkamer van de hemel. Belt Sint-Pieter op om te weten of ze Savantas mag binnenlaten.
Savantas: Voormalig assistent van professor Barabas die er met het sprietatoomtoestel en de formule om mensen, dieren en objecten te verkleinen vandoor is. Wil over een verkleind België heersen.
Ventje: Een van de eerste door Savantas verkleinde personen die de gek in bokalen houdt.
Vitamitje: Uitvinding van professor Barabas. Levend autootje dat voedsel in plaats van benzine verbruikt. Hoe beter eten het krijgt, hoe harder het bolt. Heeft een karaktertje.
Suske en Wiske was een onmiddellijk succes bij het verschijnen ervan in de krant. In De Sprietatoom voegde Vandersteen een nieuw personage toe aan de vaste cast die tot dan bestond uit Suske, Wiske, Sidonia en Barabas. Het vreemde, stuntelende heerschap Lambik stelt zich voor als "loodgieter detectief". Een van Vlaanderen bekendste stripfiguren was daarmee geboren.
Voor de complete hertekening van het verhaal zijn heel wat prenten en stroken aangepast. Drastischer is het weglaten van twee griezelige stroken (waarin Suske en Wiske in een spinnenweb terechtkomen) en een volleidge pagina (waarin Wiske de sprietvelden wil opkopen en ze vervolgens onder water zet).
"Laten wij elkaar beminnen en elkanders lasten dragen. Zo zullen wij de eendracht winnen... en zal de zoin van de vrede dragen!"

Een gedichtje van Barabas die zich liet bekeren door de geest van Savantas en zijn laboratorium met gevaarlijke uitvindingen opblies. Het voornemen om voortaan gedichten te schrijven, houdt de professor niet vol.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013