Suske en Wiske 103
(oorspronkelijk nummer 43,
eerste druk uit 1961)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 7 februari 1961, niet opgenomen in de albumuitgave)

Onze vrienden logeren in het kasteel van de Van Zwollems waar een geheimzinnige uil ronddwaalt die het gemunt heeft op Nanette. Met behulp van de klankentapper komen Suske en Wiske de identiteit van de uil te weten.

Dokter: Komt vaststellen dat Nanette in groot gevaar verkeert door een zware shock. Brengt daarna het nieuws dat ze in een ijzeren long moet.
Duval: Inspecteur Duval van Interpol, gebaseerd op een personage uit de tv-reeks Interpol Calling. Onderzoekt de bedreiging van de uilenkop.
Nanette Lenoir: Rijkeluisdochter met kapsones. Krijgt een vete met Wiske. Spreekt — en lacht — met een Frans accent. Is te gast bij de Van Zwollems.
Spin: Kopstuk van klungelende gangsters. Wil Nanette dood om het verzekeringsgeld van de enige erfgenaam van de Lenoirs op te strijken.
Uilenkop: Probeert Nanette te ontvoeren, vermomd als man met uilenmasker. Broer van Nanettes vader. Heeft speelschulden bij de Spin. Ook Van Zwollem en de oude nachtwaker van een cellofaanfabriek dragen het masker.

Pas op pagina 38 stelt professor Barabas zijn nieuwste uitvinding voor: de klankentapper. Zijn (en Vandersteens) inspiratiebron verbergt hij niet. Het is gebaseerd op de Elektronometer van "een zekere dokter Hubbard". Effectief, L. Ron Hubbard onderzocht in de jaren 1960 geluidsgolven die vruchten of planten zouden voortbrengen. In 1968 concludeerde hij met zijn Electrometer dat tomaten schreeuwen als ze gesneden worden. Zijn uitvinding wordt beschouwd als een van de domste ooit. Maar het toestel kwam later alsnog van pas voor metingen tijdens gesprekken met Scientologyleden... O ja, de mislukte sf-auteur Hubbard stichtte de Church of Scientolgy.
"Kirikiriki... O, excuseer, ik lachen in Frans! Ik hebben gebak jou een poets!"

Nanette lacht in het Frans en doet ons denken aan het kaasmerk La Vache Qui Rit...
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013