Suske en Wiske 120
(oorspronkelijk nummer 33,
eerste druk uit 1958)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 16 oktober 1957, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik koopt een schip en wil ermee de wereld rondreizen. Onze vrienden reizen als verstekelingen met hem mee om hem voor stommiteiten te behoeden. Als er op het schip allerlei spookachtige dingen gebeuren, vlucht de bemanning en strandt het schip met onze vrienden op een verlaten eiland. Is de vernis die ze gekregen hebben van een dronken zeeman de oorzaak van de spokerij? En zijn daardoor ook de gevaarlijke piratenpoppen tot leven gekomen?

Kapitein Bloedworst: Tot leven gekomen tinnen kaperkapitein die met zijn mannen een kist meesleuren die iets bevat "dat de mensheid niet kan missen".
Kok: Scheepskok van Lambiks schip Kimbal. Paniekzaaier en onruststoker. Bemerkt als eerste de mysterieuze stoel. Krijgt de bemanning zo ver om het spookschip te verlaten.
Limbak: Tot leven gekomen houten pop die Suske als verstekeling maakte. Vriendelijker dan de echte Lambik.
Stoel: Tot leven gekomen houten stoel met een rotkarakter. Wil niet langer het lomp gewicht van Lambik dragen.
Zeeman: Valt dronken in zee. Krijgt een talisman van Wiske toegeworpen die hem het leven redt. Onze vrienden krijgen als dank een kruik met vernis die houten voorwerpen tot leven brengt.

De Geverniste Zeerovers is een van de weinige verhalen (zie ook Het Taterende Testament > Het Sprekende Testament) waarvan de titel na de voorpublicatie in de kranten voor de albumversie veranderde. Het oorspronkelijke De Zonnige Zageman vond de uitgeverij te Vlaams, te volks. Voor de Nederlandse krantenpublicatie werd de titel (en het verdere taalgebruik in de strip) trouwens ook aangepast. Zageman werd Zeurpiet. In de aankondigingsstrook voor de Nederlandse kranten verdween tevens een actuele verwijzing naar de A-griep, de Aziatische griep die in 1957 in Azië uitbrak en zich van daaruit verspreidde. Het kostte het leven aan ongeveer één miljoen mensen.
"Vrijbuiters, vooruit! Vreselijk voorbereidend vuurgevecht voor volledige veldslag van vechtlustige veroveraars!"

Vergeet Urbanus' zeven Zottegemse zotten-zang. De halve pagina met alleen maar woorden die met V beginnen is voortreffelijk vindingrijk. Ook kaperkapitein Bloedworst doet zijn duit in het zakje.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013