Suske en Wiske 105
(oorspronkelijk nummer 4,
eerste druk uit 1949)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 1 juli 1947, niet opgenomen in de albumuitgave)

Door een toverspiegel die Sidonia op de kermis vond, belanden onze vrienden in de middeleeuwen. Daar ontmoeten ze de zieke koning Poefke die genezen wordt door Wiskes zelfgebrouwen bier. Als bedankje bouwt hij een ware bierindustrie op die erg succesvol is. Buurkoning Cactus is jaloers en begint een oorlog!

Koning Cactus: Verdorven koning van het rijk naast dat van koning Poefke, achter het drakenland. Perst zijn volk, de Droge Levers, uit. Bemachtigt liever de bierformule in plaats van bier te kopen.
Tweekoppige draak: Suske doodde dan wel de tweekoppige draak die de akkers in het rijk van Poefke komt vernielen, het vee verslindt en mensen eet, maar Sidonia voedde het nageslacht op.
Koning Poefke: Goedmoedige koning van het volk dat bier leert drinken nadat Wiske Poefke van zijn droge lever afhelpt. Spreekt in rijmvorm. Huwt Sidonia en is dus een voorvader van tante Sidonia.
Sidonia: Niet de gelijknamige tante, maar haar verre voorouder uit de middeleeuwen. Is gespecialiseerd in planten en kruiden en hofleverancier van koning Poefke die haar ten huwelijk vraagt.
Sigisbald: Voormalige dokter van koning Poekfe die hem twintig jaar diende. Voelt zich verdrongen door Suske en Wiske en jut vruchteloos de bevolking tegen hen op. Na een worstelgevecht druipt de pillendraaier af.

Niet alleen in De Koning Drinkt woedde er een oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg dagblad- en tijdschriftenuitgever N.V. De Standaard een publicatieverbod opgelegd. Pas in oktober 1946 werd het verbod opgeheven. Om zijn reeks Suske en Wiske te kunnen blijven publiceren, was Vandersteen naar De Gids overgestapt waar ook Marc Sleen publiceerde. Het kwam tot een heuse krantenoorlog. De Standaard trok aan het langste eind. De Gids moest de afgesnoepte titels en de lokalen van de drukkerij teruggeven. Op het einde van De Zwarte Madam bood Vandersteen Suske en Wiske ook aan de Standaard-groep aan waardoor hij een spilfiguur werd in de krantenoorlog want Suske en Wiske was een wezenlijk verkoopselement. In de herfst van 1947 verliet hij definitief De Gids. Het lopende verhaal De Koning Drinkt verscheen nog in kranten van beide concurrerende krantengroepen, maar werd redelijk abrupt afgebroken zodat De Standaard snel met het nieuwe verhaal kon beginnen. Voor de latere albumversie tekende hij er twee stroken bij.
"Kannekijker, onvergetelijk woord, voor wie 't eenmaal heeft gehoord! Ik laat het u met vreugde weten, mijn volk zal voortaan de kannekijkers heten!"

Wiskes omschrijving van Poekfes bierlust bevalt de koning wel.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013