Suske en Wiske 135,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1964)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 28 december 1971, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik leert op de kermis het plezier van het gokken kennen maar kan niet op de steun van Sidonia rekenen. Daarom geeft hij haar complimentjes en neemt haar mij uit eten. Op hun avondje uit worden de twee telkens lastig gevallen door Jack Potfees, de gokker van op de kermis. Bijna is ook Sidonia verslaafd aan het gokken, maar ze merkt nog net op tijd de listen van Potfees. Kunnen onze vrienden Lambik redden uit de klauwen van de speelduivel? Of wordt hij echt gokverslaafd?

Bewakers: Twee bonkige bewakers van een geheim speelhol in de Ardennen waar Lambik eerst een fortuin wint en zich later in de schulden gokt. Onderschatten Jerom wanneer hij voor hen staat.
Jack Potfees: Speelduivel die in Lambik een ideaal slachtoffer herkent om hem gokverslaafd te maken. Heeft een heilige schrik voor spaarvarkens die hem machteloos maken.
Jules: Privéchauffaur van Lambik nadat hij een fortun heeft gewonnen. Wordt op staande voet ontslagen wanneer hij de deur dichtslaat terwijl Lambiks vingers ertussen zitten.
Man: Goedmenende man in een café waar Lambik Sidonia naartoe neemt. Wijst Sidonia op het gevaar van de eenarmige bandiet omdat hij er zelf twee huizen mee verspeelde.
Spaarvarken: Tegenpool van Jack Potfees. Komt Sidonia helpen hem "met hara charmes" te bestrijden. Stelt Sidonia constant goedkopere en gratis alternatieven voor bij haar keuzes.
Eind jaren 1960 zat Vandersteen in zak en as. Hij had zijn medewerker Karel Verschuere voor de reeks Bessy al drie keer ontslagen en weer aangenomen terwijl al zijn tijd opging aan het bedenken van nieuwe verhalen en de zaken daarnaast. Er moest een oplossing komen. Nadat Paul Geerts zich al zeer gedienstig toonde als tekenaar én scenarist van de Duitse Jerom-productie en Suske en Wiske in de vingers had, kwam Vandersteens officiële vraag: "Wat zou je ervan vinden mijn opvolger te worden en in de toekomst Suske en Wiske van mij over te nemen? Dan mag jij later de Studio leiden." Zo had hij zelf meer tijd om Robert en Bertrand op te starten. Die vraag kwam in 1972 nadat Paul Geerts met zijn eerste zelfbedachte synopsis voor Suske en Wiske, De Gekke Gokker, kwam aandraven en het van de chef zelf mocht uitwerken. Oorspronkelijk ging het verhaal over de opkomst van supermarkten ten koste van buurtwinkels. De commerçant in Vandersteen, die wel wist hoe hoog de verkoop van zijn strips in supermarkten was, paste dit aan. Vandersteen hield nog lang supervisie over de verhalen, bedenkte gags als Geerts en zijn medewerkers om ideeën verlegen zaten en schreef zelf nog enkele verhalen.
"Bof ik even, zeg. Een hele pagina reclame van wollen dekens!"

Een berooide Lambik nestelt zich onder een krantenpagina (met een advertentie van Mio Solo,voor wollen dekens) om in de haven te overnachten.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013