Suske en Wiske 68
(oorspronkelijk nummer 1,
eerste druk uit 1947)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 19 december 1945, niet opgenomen in de albumuitgave)

Wiske en tante Sidonia vissen een oude kruik op uit de Schelde die hen en professor Barabas op het mysterieuze eiland Amoras brengt waar ze Suske ontmoeten. Als Sidonia en Barabas gevangen genomen worden, proberen Suske en Wiske hen te bevrijden. Ze krijgen hulp van Sus Antigoon en slagen erin om de valse machthebbers van het eiland te verslaan. Suske kan zijn Wiske niet meer missen en verlaat Amoras om mee in Vlaanderen te gaan wonen.

Jef Blaaskop: Leenheer van Amoras. Een van de Vetten die de bevolking van Amoras onder de knoet houdt, vooral de Mageren dan. Wordt aan de kant gezet door de Mageren. Wiske neemt zijn plaats in.
Magere: Lid van de clan van de Mageren. Neemt deel aan een samenzwering om een opstand te organiseren tegen de Vetten. Legt na een strijd de hand op een kluif. Bedenkt zich omdat hij zijn vals gebit vergat.
Minister: Komt verslag uitbrengen over de uitgeputte voedselvoorraad aan majesteit Wiske die in bad zit. Glijdt uit over een stuk zeep.
Nummer 1: Een van de spionnen die voor Jef Blaaskop werken. Wordt met de opdracht belast om een bom onder het venster van koningin Wiske te leggen. Steekt per ongeluk de bom in zijn zak.
Sus Antigoon: Kapitein van het galjoen Antverpia. Strandde in 1551 op een verlaten eiland waar hij de staat Amoras stichtte. Dronk zich dood en blijft nog verder spoken. Verre voorouder van Suske.

Vandersteen zocht en vond overal om zich heen inspiratie voor zijn verhalen en tekeningen. De naam van het puddingmerk Saroma wisselde hij om voor de naamgeving van het fictieve eiland Amoras in de Stille Zuidzee. In de vorm van een wortel zag hij de Gyronef. In de oorspronkelijke, Vlaamse versie luidt Suskes aanvalskreet "Seefhoek vooruit!" naar de Antwerpse volkswijk waar Vandersteen opgroeide. In de eerste versie voor Nederland riep hij "Jordaan vooruit!" waarbij sommige prenten in het verhaal werden hertekend om ze minder op Antwerpen en meer op Amsterdam te laten lijken. De uiteindelijke editie is ontdaan van deze nationale begrippen. Daarin zie je Suske uit volle borst "Amoras vooruit!" roepen. Dit is het eerste verhaal waarin Suske voorkomt. Zijn over-over-over-overgroot--vader Sus Antigoon duikt op als spook. Ook in latere verhalen komt hij nog vaak voor, bijvoorbeeld in De Zwarte Madam, Amoris van Amoras, De Stuivende Stad, Het Lijdende Leiden en Suske de Rat. Charel Cambré en Marc Legendre brachten onze vrienden terug naar het eiland voor de spin-off Amoras waar een strijd woedt tussen de Fatties en de Skinnies.
"Hm! Aan niemand vertellen wat je gezien hebt, hé Wiske!"

Op zijn teletijdmachine gaf professor Barabas een beeld van de oorsprong van Sidonia's familie. Sidonia heeft liever niet dat Wiske doorvertelt dat het beeld verre voorouders van Sidonia en Wiske toonde als apinnen op een tak.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013