Suske en Wiske 74
(oorspronkelijk nummer 54,
eerste druk uit 1965)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 11 september 1964, niet opgenomen in de albumuitgave)

Na een ruzie met Sidonia verdwijnt Lambik spoorloos om uiteindelijk weer op te duiken in de koelkast! Er is echter wat aan de hand want een mysterieuze zwarte wagen houdt halt voor het huis van Sidonia en Lambik wisselt morsetekens met hem uit. Wat zouden ze elkaar vertellen? Lambik verklapt dat hij onder druk staat van een geheimzinnige Luxemburgse bende en vlucht. Onze vrienden trekken meteen naar Luxemburg en vermommen zich als speleologen. In een grot ontmoeten ze een kat die hen helpt Lambik te redden.

Bewaker: Handlanger van Erdemelcher als bewaker van zijn domein. Zijn geweer met enkele loop verandert al eens in een dubbelloops.
Burgemeester en echtgenote Hildgarde: Hardhorige, bejaarde burgervader van het Luxemburgse dorpje Altenfels, een onafhankelijk dorp voor ouden van dagen.
Erdemelcher: Rijke grondspeculant die zijn oog liet vallen op Altenfels dat weliswaar door een eeuwenoud privilege is toegewezen aan bejaarden. Ook bekend als X.
Nonoletta: Mooie witte poes van zigeuners. Laat zich niet zomaar vesieren door Siegfried. Genoemd naar het liedje Non ho l'età waarmee Gigiola Cinquetti het Eurovisiesongfestival van 1964 won.
Siegfried: Kater van de gravin van Altenfels die in 1728 stierf. Wordt uit een grot bevrijd door onze vrienden. Kan met zijn blik slechte mensen goed maken. Raakt verliefd op Nonoletta.

Op pagina 56 houdt Jerom met al zijn kracht een lawine van rollende rotsen tegen. Dat had Vandersteen kunnen verleiden om een grapje te maken over The Rolling Stones, maar het werd er in plaats eentje over The Beatles. Altijd geweten dat er in Jerom (of in diens spieren) meer rock-'n-roll schuilt. In diverse Suske en Wiske-verhalen dreef Vandersteen de spot met The Beatles en hun uiterlijk. Van welke muziek hij meer hield is duidelijk door de naamgeving van de poes Nonoletta naar het winnende Eurovisiesongfestivallied van Gigiola Cinquetti uit 1964. In De Nerveuze Nerviërs liet hij een Romein (Cinquetti is Italiaanse) het liedje zingen. Vandersteen was trouwens zelf ooit te zien in een Eurovisiefestivaluitzending. In het jaar 1986 won België het liedjesfestival. Het jaar erop vormden Belgische strips de rode draad voor de kennismakingsfilmpjes waarin ook Vandersteen figureerde. De uitzending werd door een half miljard kijkers gevolgd. Lees er hier meer over.
"Ik ben niet gewend riekend onkruid van straatslijpers aan te nemen!"

Nonoletta speelt hard to get en wijst Siegfried met zijn bosje vers geplukte veldbloemen af.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013