De Rode Ridder 2,
geschreven door Willy Vandersteen
en getekend door Willy Vandersteen, Karel Verschuere, Eduard De Rop en Bob Vandersteen
(eerste druk uit 1960)


(ingekleurde herdruk)

(krantenaankondiging van 2 februari 1960, niet opgenomen in de oorspronkelijke albumuitgave)

Tijdens zijn zwerftocht ontmoet Johan drie schildknapen die op weg zijn naar een toernooi bij de Reigershoeve. Zij stellen zich voor als Kurt, zoon van een verdienstelijk krijgsman, en Erwin en Erik, afkomstig uit een adellijke familie. We leren dat Erwin door zijn angst nog lang zijn riddersporen niet zal verdienen. Tegelijkertijd verschijnt er een ridder ten tonele die Johan uitdaagt, en hij wint het respect van de schildknapen door de ruziezoekende ridder te verslaan. Het paard van de Rode Ridder blijkt echter gewond te zijn en de jongens nodigen hem uit om hen te vergezellen naar de Reigershoeve.

Baldur: Roverhoofdman die met zijn bende de Reigershoeve aanvalt. Zowel de verdedigers als de aanvallers betalen een zware tol voordat Baldur tenonder gaat.
Erik: Schildknaap in opleiding. Dapper, strijdvaardig, maar ook hovaardig. Komt van een adellijk geslacht.
Erwin: Eveneens een schildknaap in spe van een adellijke familie. Gaat steeds lopen voor gevaar. Alleen Johan gelooft in zijn potentieel. Overleeft als enige van de drie. Wint het hart van Veerle.
Kurt: Ook deze jongen wil zijn riddersporen verdienen. Komt van een armere familie. Compenseert dat met lef, kracht en moed. Schaart zich als eerste aan de zijde van de aangevallen bewoners van de Reigershoeve.
Veerle: Temperamentvolle dochter van Wulf, de hereboer van de versterkte Reigershoeve. De drie schildknapen krijgen het voor haar te pakken. Laat zich niet zomaar ringeloren.

Aan de eerste verhalen van De Rode Ridder werkten diverse studiomedewerkers waardoor wie wat precies deed in diverse bronnen wordt tegengesproken. In het algemeen kunnen we aannemen dat Bob Vandersteen, de zoon van Willy, net zoals bij het eerste en ook derde deel de decors tekende en inktte. En normaal gezien bezorgde Vandersteen aan Karel Verschuere en Edouard De Rop een synopsis van het verhaal, meestal aangevuld met wat tekeningen op klein formaat. Met wat verdere aanvullingen in het scenario werden die tekeningen dan uitgewerkt in de uiteindelijke platen. Verschuere en De Rop werkten volledig door elkaar zodat een schets van De Rop even goed door Verschuere werd geïnkt als omgekeerd. De eerste acht albums werden via deze methode gemaakt. Voor het uiterlijk van Johan werd in deze eerste delen ook nog lustig geëxperimenteerd. De Rop en Verschuere bleven zoeken naar de beste kop voor de nobele held en pas bij het album De Draak van Moerdal begon zijn uiterlijk min of meer vast te staan om daarna nog slechts heel geleidelijk te wijzigen.
"De een hovaardig! De andere laf! Ik wil met u beiden iets meer te maken hebben!"

Na een nachtelijke aanval zet schildknaap in spe Kurt de puntjes op de i middels een sneer aan het adres van zijn kompanen Erik en Erwin en een oorvijg aan deze laatste.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013