Suske en Wiske 106,
geïnkt door Paul Geerts
(eerste druk uit 1970)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 11 oktober 1969, niet opgenomen in de albumuitgave)

Suske, Wiske en Lambik ontdekken een mysterieus onbewoond huisje waarin een kaars brandt en waarin stemmen en voetstappen te horen zijn. In het huisje blijkt de sprekende koffiepot Teut te wonen met wie Lambik vriendschap sluit! Als ene Tjaf het bestaan van Teut te weten komt, wil hij die kost wat kost bezitten. Kunnen Lambik en Teut ontspannen?

Sjarel: Hardvochtige landloper die in Teut een lucratieve kermisattractie ziet en de koffiepot daarom van Lambik steelt.
Soline: Porseleinen koffiepot met gebarsten deksel die Teut op een stortplaats van de verstikking redt. Drijft onvrijwillig een wig tussen Lambik en Teut.
Juffrouw Sorsjeere: Voormalige eigenares van het vervallen huisje waar Teut wordt gevonden. Toverde leven in de koffiepot.
Teut: Door de toverkrachten van juffrouw Sorsjeere tot leven gekomen koffiepot met wie Lambik vriendschap sluit en er met hem op uit trekt. Is niet op zijn mondje gevallen.
Tjaf: Brutale ploegbaas van de firma B. Tonamé. Komt het huisje van juffrouw Sorsjeere afbreken voor een gebouwencomplex. Is ervan overtuigd dat er in Teut een schat verborgen zit en zet de achtervolging in.

Op 1 mei 1967 diende Paul Geerts zich aan bij Vandersteen met de wens er tekenaar te worden. Vandersteen zag potentieel in zijn meegebrachte tekeningen, maar hij moest nog veel oefenen. Na zijn presentatie op de Wereldexpo in Montreal beloofde Vandersteen opnieuw contact met hem op te nemen terwijl Geerts huiswerk meekreeg. Op 2 januari 1968 kwam hij in dienst van Studio Vandersteen om er Jerom te helpen tekenen voor de Duitse markt. Later begon Geerts zelf Jerom-verhalen te schrijven in samenwerking met Vandersteen. Dat beviel de meester en in 1969 kwam de vraag of Geerts belangstelling had om mee te helpen aan Suske en Wiske. Vanaf De Charmante Koffiepot nam Geerts de taak over van Eduard De Rop om de potloodtekeningen van Vandersteen te inkten. Twee jaar later kwam Geerts met De Gekke Gokker op de proppen, zijn eerste zelfgeschreven Suske en Wiske-verhaal.
"Pf! Ze was dom... Onder het kapitalisme buit de ene mens de andere uit... Onder het communisme is het net andersom!"

Voor een koffiepot heeft Teut een opmerkelijk maatschappelijk inzicht. Net tevoren liet hij een communistische studente met haar Russische wagen crashen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013