Suske en Wiske 201,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1985)

(krantenaankondiging van 30 juli 1984, ingekleurd voor de albumuitgave)

Het dinges is een elektronisch kruipende camera van Miako, een Japans meisje. Ze wil er foto's mee maken van een Vlaamse jongen en zijn herdershond omdat haar ernstig zieke zusje erdoor zou genezen. Onze vrienden willen helpen en beleven het trieste verhaal van Nello en Patrasche, die na jaren van armoed sterven in de Antwerpse kathedraal.

K.C.: Oftewel Kruipende Camera, een op rupsbanden rijdende robot met ingebouwde camera die gebeurtenissen uit het verleden kan vastleggen. Even 'karaktervol' als Wiske.
Miako Shakatika: Dochter van een Japanner die K.C. uitvond. Als fabrieksbaas leidt hij een onderneming voor elektronische apparaten in Tokio. Komt met K.C. in Hoboken om haar doodzieke zusje te redden.
Nello en Patrasche: Arme jongen met zijn hond. Getalenteerd tekenaar. Devote bewonderaar van Rubens' schilderij Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Sterft in 1875 samen met zijn hond voor het schilderij.
Tolleke: Muzikale draaitol die door K.C. gevonden wordt. K.C. moet haar verliefdheid negeren, zijn taak gaat voor. Hij redt haar nogmaals van een brand, ze zal wachten op hem.
Watanabe: Industriële spion in opdracht van een concurrent van Miako's vader. Wil K.C. bemachtigen. Komt tot inkeer nadat K.C. een kogel voor Miako opvangt.
Het in Hoboken gesitueerde verhaal van Nello en Patrasche komt rechtstreeks uit het boek Een Hond van Vlaanderen (1872) van de Engelse Marie-Louise de la Ramée (alias Ouida) dat onder de titel Frandas no Inu onmetelijk bekend is in Japan. Het is er opgenomen in de klassieke kinderliteratuur waardoor miljoenen Japanse kinderen vertrouwd zijn met het verhaal. Het Dreigende Dinges verscheen dan ook in een Japanse vertaling.
Standaard Uitgeverij publiceerde in 1985 trouwens een geïllustreerde versie van de originele roman Een Hond van Vlaanderen met aquarellen van Vandersteen.
"Patrasche... De mensen hebben ons niet meer nodig... Wij zullen Hem zien... Het hiernamaals. Hij zal ons niet scheiden... Hier zullen wij samen sterven..."

Er vloeien nogal wat traantjes in dit verhaal. Hier beseft Nello dat het einde nakend is.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013