Suske en Wiske 112
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als zevende album, eerste druk uit 1957)


(herdrukken met aangepaste cover)
(voorpublicatiecover van 4 juli 1956)

Op een afgebakend ondergronds terrein wordt door drie gemaskerde wetenschappers gestreden om een stuk meteoriet met kostbaar metaal. Twee van hen zijn op macht belust en slagen erin te vluchten met het zwevend stuk steen. Onze vrienden zetten de achtervolging in en ontmoeten het dinosaurusje Lollo dat hen vaak uit gevaarlijke situaties redt. Er onstaat een ware ondergrondse oorlog tussen reuzen en dwergen. Kan de meteoriet op tijd teruggewonnen worden?

Lollo: Pas uit het ei gekropen dinosaurusjong. Wordt opgevangen door Lambik nadat Lollo het leven van onze vrienden redde. Blijft vervolgens een reddende engel.
Mhepjas, Battelaks en Knoohk: Lichtgeraakte, maar ook wel vrolijke leden van de Doorslagers, een stam holbewonersdwergen. Lambik wordt hun koning om oorlog tegen een stam reuzen te voeren.
Muller en Norton: Voormalige medewerkers van kapitein Person die op eigen houtje en voor eigen gewin de meteoor willen die is ingeslagen in een voorhistorisch gebleven gebied.
Kapitein Person: Leider van een groep geleerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog een voorhistorisch gebleven gebied ontdekten. Mede-uitvinder van De Stalen Mol I waarmee onder de grond kan worden gedoken.
Thoraks: Koning van een stam holbewoners die door hun grotere gestalte reuzen worden genoemd. Norton en Muller jutten hem op om oorlog tegen de dwergen te voeren met het maken van vuur als inzet.

Het dinosaurusjong Lollo is vernoemd naar Lolo, het koosnaampje voor Vandersteens derde dochter Liliane. Zij werd geboren in 1954. Haar geboortekaartje staat hierboven afgebeeld.
Voor dit verhaal tekende Vandersteen zijn laatste cover voor het weekblad Kuifje. De Groene Splinter was het voorlaatste Suske en Wiske-verhaal dat in Kuifje verscheen en heette in het Frans Les Masques Blancs. In de oorspronkelijke inkleuring waren de maskers immers wit van kleur. In de opnieuw ingekleurde herdruk — met blauwe maskers — werd uiteraard ook de tekst aangepast bij elke verwijzing naar de blauwe maskers.
"Heu... Dat is een dinges...Heu... Jandorie, nu kan ik op de naam niet komen... Alla, kijk even in het woordenboek... Blz 734... Ie kolom... 17e regel..."

Lambik kan niet op het woord "mijnlading" komen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013