Suske en Wiske 100
(eerste druk uit 1969)


(herdrukken met aangepaste cover)

(start voorpublicatie in het weekblad Kuifje op 26 februari 1958)

Dit verhaal speelt zich af in de zestiende eeuw waarin het rijk van de Azteken ontdekt werd. De gouverneur van Cuba wil indruk maken op de Azteken en schenkt hen een verguld paard. Niet iedereen is echter zo blij met het geschenk. Onze vrienden raken meer en meer verwikkeld in een gevaarlijke strijd.

Axaya: Hoofdpriester die de komst van de blanken (onze vrienden en het gouden paard) met lede ogen aanziet. Neemt de plaats in van de keizer.
Capitano: Spaanse kapitein van het schip de Vittorio die van "een kuststadje der Nederlanden" naar Midden-Amerika vaart. Werkt voor de gouverneur van Cuba die jaloers is op de veroveringen van Fernando Cortez.
Mitlo: Aztekenjongetje dazt van alles heeft gezien dat . onze vrienden in gevaar brengt en hen daarvoor waarschuwt.
Montezuma: Keizer van de Azteken die onze vrienden en het gouden paard verwelkomt. Axaya nam echter zijn plaats in om het paard te offeren.
Pepita: Verguld paard, ijdel en elegant. Door de Spaanse veroveraars bedoeld als cadeau voor de Azteken. Kan dansen.
Het duurde een halfjaar na De Groene Splinter totdat er met Het Gouden Paard weer een Suske en Wiske-verhaal in Kuifje verscheen. Het werd ook het laatste. Hoewel Vandersteen al was begonnen aan De Sonometer (een verhaal over geluidsoverlast en een uitvinding van professor Tellenbol, zie fragment hierboven) kwam de samenwerking met Kuifje tot een einde. Studio Vandersteen moest verder uitgebouwd worden na het vertrek van Karel Boumans (die samen met Eduard De Rop Het Gouden Paard inktte) in 1959 terwijl Vandersteen net meer reeksen wilde publiceren. Ook het negatief gedoe achter de schermen van Kuifje speelden mee in zijn beslissing. Hergé kon het moeilijk verkroppen dat Suske en Wiske in polluitslagen hoger scoorde dan zijn eigen Kuifje en er waren meningsverschillen met Edgar-Pierre Jacobs. Hij kon Vandersteen niet uitstaan en nam het hem kwalijk dat hij de plot van Het Raadsel van Atlantis zou hebben gestolen voor het thematisch verwante De Gezanten van Mars. Jacobs veranderde daarop zijn eigen verhaal. Door twisten over het copryight tussen Standaard Uitgeverij en Le Lombard verscheen het album nooit in de blauwe reeks. Het duurde tot 1969 tot het verhaal in verkorte vorm als nummer 100 een plaatsje vond in de reguliere, rode reeks.
"Niet 'poteren' tijdens een optreden! Afwerken!"

Pepita dwingt danspartner Lambik tot een grote spreidstand. En dat doet pijn aan de onderrug.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013