Suske en Wiske 146
(oorspronkelijk nummer 16,
eerste druk uit 1952)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 10 maart 1952, niet opgenomen in de albumuitgave)

Op een veiling heeft Lambik een beeldje bemachtigd dat al je wensen kan doen uitkomen. Er zijn heel wat geïnteresseerden die het beeldje willen bemachtigen zodat er voor Lambik niks anders opzit dan te vluchten naar Parijs. Gelukkig wordt hij geholpen door zijn vrienden en door een groepje clochards. Als bedankje richt Lambik een kolonie voor daklozen op: de Sterrenplukkerskolonie. Maar heeft hij rekening gehouden met de listige Monomme?

Clochard: Voormalig oogarts die aan lager wal raakte. Door toedoen van het wondere beeldje hoort hij een stem om Marianneke te helpen.
Engelenbeeldje: Creatie van Klosjar. Betoverd door een fee waardoor het wensen kan verwezenlijken. Op een veiling wordt Lambik er de nieuwe eigenaar van.
Klosjar: Beeldhouwer die zijn huur niet meer kon betalen en naar Parijs vlucht om er onder bruggen te wonen. Komt er Lambik tegen die eveneens op de vlucht is.
Marianneke: Arm, hongerig kind voor wie Lambik zich inzet. Hij probeert haar zicht terug te wensen. In de plaats komt er een oogarts. Blijkt het dochtertje te zijn van Monomme.
Monomme: Bijgenaamd de Apache, een verzamelnaam voor straatrovers. Een dief die het op de portefeuille van Lambik en daarna diens beeldje heeft gemunt.

De Sterrenplukkers is ook de naam van een tijdschrift voor verzamelaars dat zich op het werk van Vandersteen en zijn studio toelegde. Na een proefnummer in 1996 verschenen er in een onregelmatige frequentie dertien nummers, het laatste in 2002. Nadat De Sterrenplukkers zich niet aan afspraken met Standaard Uitgeverij hield, kwam er onenigheid en kreeg het blad de doodsteek.
"Halt! Stop!... Lambik, je moet dadelijk mee! Er zijn nieuwe avonturen besteld! Honderdduizenden kleine en grote lezers wachten op je!"

In een droom van Sidonia komt Willy vandersteen himself tussenbeide om haar huwelijk met Lambik tegen te houden.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013