Suske en Wiske 98
(oorspronkelijk nummer 45,
eerste druk uit 1962)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 26 oktober 1961, niet opgenomen in de albumuitgave)

Als Lambik een hondje aanrijdt, kan Wiske iedereen ervan overtuigen om het diertje in huis te nemen en ze noemt het Tobias. Als het hondje weer op straat terechtkomt, ontdekt hij het hondenparadijs waar ongelukkige hondjes gelukkiger worden en kunnen praten. Als Tobias gekwetst bij de dierenarts terecht komt, bouwen onze vrienden voor hem een eigen Hondenparadijs. En daar leert hij Dolly kennen.

Dolly: Teefje met wie Tobias vekering krijgt. Hij nodigt haar uit in zijn eigen Hondenparadijs. Vangt een kogel voor hem op.
Houten Masker: Een van de met een houten masker gemaskerde mannen die Tobias willen uitschakelen zodat hun geheime schuilplaats geheim blijft.
Houten Masker (zonder masker): Leden van een Amerikaanse en Russische organisatie die samen een neergestorte satteliet met gevaarlijk springstof opsporen. Opereren vanuit verkoopzaal K. en K.
Nachtwaker: Nachtwaker op een bouwwerf. Ook operatief als stroper. Lambik huurt hem in om Tobias van kant te maken.
Tobias: Norse straathond die wordt aangereden door Lambik. Wiske verzorgt hem, maar hij gaat ervandoor op zoek naar geluk. Mist zijn kans om naar Het Hondenparadijs te gaan. Vindt op aarde zijn paradijs.

De sprookjeswagen die ongelukkige hondjes naar Het Hondenparadijs vliegt, heeft de romp van Bessy als gevleugeld boegbeeld. Bessy werd in 1952 gecreëerd. Omdat Standaard Uitgeverij even geen interesse had in weer een nieuwe reeks van Vandersteen, startte de strip in de Franstalige krant La Libre Belgique.
Tobias groeide uit tot een populair nevenpersonage. Het hondje keerde terug in de verhalen De Kaartendans, Amoris van Amoras, De Mysterieuze Mijn, De Verraderlijke Vinson, Het Verdronken Land, De Mollige Marmotten en de spin-off Klein Suske en Wiske. Parastone maakte er ook een serie beeldjes van waaronder zes met Schanulleke.
"'t Is maar dat ik geen last krijg met de vakbond!"

Tobias krijgt een existentiële crisis: is hij nu een straathond of een waakhond? Hij besluit dan maar om niet te blaffen voor een onbekende die buiten staat te snuisteren.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013