Suske en Wiske 164,
Geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1977)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 24 mei 1976, ingekleurd voor de albumuitgave)

In dit verhaal maken onze vrienden kennis met de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens. Tijdens het Twaalfjarig Bestand maken onze vrienden jacht op een koperen ketting met genezende kracht en worden ze gedwarsboomd door de Kwakzalvers die overal hun spionnen hebben. Maar gelukkig kunnen onze vrienden op Jerom rekenen.

Antoon van Dijck: Schilder, bevriend met Rubens in wiens atelier hij werkt. Verwelkomt Lambik lachend als "raap". Is niet opgetogen met de wagen die Lambik er op een schilderij bij schildert.
Grote Kwak: Leider van de Kwakzalvers, een roversgenootschap. Wil de koperen ketting bemachtigen omdat de genezende kracht ervan tegen hun eigen handel is.
Kosjon: Figuur op een schilderij van Pieter Paul Rubens. Ontsnapt uit het schilderij om Lambiks koperen ketting te stelen. Leidt een groepje rabauwen die voor de Kwakzalvers werken.
Pieter Paul Rubens: Vlaamse barokschilder. Lambik reist naar het jaar 1620 om zijn gestolen ketting terug te halen van de figuur die door Rubens werd geschilderd. Rubens neemt 'm aan als leerjongen.
Waard: Zaakvoerder van herberg De Verloren Zoon. Heult samen met de Kwakzalvers. Moet van hen Wiske vergiftigen.
Paul Geerts maakte dit dubbeldikke album naar aanleiding van het Rubensjaar in 1977. De eerste druk in een extra hoge oplage van 600.000 exemplaren, 200.000 meer dan toen gewoonlijk was. Dankzij de toeristische ondersteuning van de stad Antwerpen voor het Rubensjaar vlogen de albums de deur uit.
Vandersteen voerde tevoren al zijn favoriete schilder Pieter Breughel op in verhalen als Het Spaanse Spook, De Dulle Griet en de reeks De Geuzen. Zijn opvolgers maakten allen albums over bekende schilders: Marc Verhaegen over Vincent Van Gogh (De Kleurenkladder) en over surrealistische schilders als René Magritte en Salvador Dalí in De Kunstkraker, Luc Morjaeu en Peter Van Gucht over Rembrandt (De Nachtwachtbrigade). De Raap van Rubens, De Kleurenkladder en De Nachtwachtbrigade werden in 2006 gebundeld in de luxe-uitgave De Penselentrilogie.
"Ik voorspel jullie dat er nog een tijd komt, waarin men een onbeschilderd stuk karton met twee gaatjes erin tot kunst uitroept"

Lambik probeert de klassiek geschoolde schilders Antoon van Dijck, Jacob Jordaens en David Teniers in het atelier van Pieter Paul Rubens van zijn moderne schildergeklieder te overtuigen. Zijn voorspelling wordt met hoongelach beantwoord.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013