Suske en Wiske 115
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als zesde album, eerste druk uit 1957)


(herdrukken met aangepaste cover)

(start voorpublicatie in Kuifje op 2 februari 1955)

Als Lambik gaat diepzeeduiken aan de Franse Côte d'Azur vindt hij een document in een kruik die in een gezonken schip op de zeebodem ligt. Vanaf dan gebeuren er mysterieuze dingen: er landt een ruimteschip, onze vrienden worden afgeluisterd door de spionnenbende van Petaritz en ze worden ontvoerd door Martianen. Gelukkig kunnen onze vrienden rekenen op de hulp van een klein mannetje in ruimtepak. Maar wie is hij?

Antoine: Zoontje van Cordin met een zwak voor ruimtevaartspeelgoed. Zijn vliegende schotel met fotocamera kiekte de inbreker die bij Lambik inbrak. Zijn vader noemt hem ook Tony.
Gezant van Mars: Een van de vier vermeende Marsmannen die de aarde komen bestuderen. Hun komst wekt opzienbaren. Via Lambik proberen ze contact met de regeringsleiders te maken. Maar alles is fake.
Marsmannetje: Een echte Marsbewoner in een van Antoine ontvreemd ruimtepak. Iedereen neem taan dat het om Antoine gaat. Beschermt onze vrienden en bestrijdt de Gezanten.
Generaal Mesailes: Staat aan het hoofd van de generale staf van het Franse luchtleger. Door Lambiks foto's gelooft hij dat de vliegende schotel wel eens echt kan zijn. Ziet eruit als een personage uit Blake en Mortimer.
Petaritz: Geheim agent voor een vreemde mogendheid die gelooft dat de vliegende schotel een geheim wapen van de Fransen is. Belaagt onze vrienden om meer te weten te komen.

In 1958 toverde supermarktketen Grand Bazar de etalage in Antwerpen om tot een reusachtig ruimteschip met decorstukken die in Duitsland waren gefabriceerd, inclusief een pop van Vandersteen aan een tekentafel.
Op 9 oktober 1955 zond de Vlaamse openbare omroep NIR de eerste aflevering uit van Het Spaanse Spook. Nog eens zes rudimentair geanimeerde bewerkingen van andere Suske en Wiske-verhalen en Tijl Uilenspiegel volgden. De Gezanten van Mars werd uitgezonden onder de titel Lambik te Parijs.
Behalve een knipoogje naar Jacques Cousteau portretteerde Vandersteen ook zichzelf als een Belg die een van de ooggetuigen is van een vliegende schotel boven Nice. In het weekblad Kuifje kwam hij die bestuderen als onderwerp voor een tekenverhaal in Kuifje. In de herdrukken was dat voor Ons Volkske.
"Tony, je kwam precies op tijd! Hij hield je beslist voor een ECHTE Marsbewoner! Is die schotel ook het werk van je vader?"

Wiske denkt met Antoine (Tony) te maken te hebben die in zijn vliegend schoteltje geheim agent Petaritz onderuit zweeft.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013