Suske en Wiske 245,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1995)


(herdruk met aangepaste cover)
(krantenaankondiging van 29 november 1994, ingekleurd voor de albumuitgave)

In dit album maken onze vrienden een wandeling door Antwerpen en ze bezoeken alle plaatsen die iets met hen en met Willy Vandersteen te maken hebben. Ze worden tijdens hun wandeling achtervolgd door een duistere figuur die hen een drankje geeft waardoor ze in de Seefhoek van 1925 terecht komen. Lambik en Jerom zijn nu pubers, net als Suske en Wiske en Sidonia zorgt voor hen terwijl ze spannende avonturen beleven met Antwerpen als decor.

Druon Antigoon: Tot leven gekomen reus die aan de basis ligt voor de legende waar Antwerpen ('Hand werpen") zijn naam aan te danken heeft. Brabo hakte zijn hand af en wierp die in de Schelde.
Silvius Brabo: Romeinse soldaat die volgens de legende Antigoon bevocht en doodde. Door zijn geliefde Minerva, een godin, komt hij tot leven en verdwijnt van het standbeeld op de Antwerpse Grote Markt.
Broeder Nestor: Strenge leraar aan de Sint-Eligiusschool waar Willy Vandersteen school liep.
Paul Geerts: Geheel en al vermomd laat de tekenaar van het verhaal onze vrienden een drankje drinken zodat ze deelgenoot worden van Vandersteens jeugdjaren in 1925.
Willy Vandersteen: De bedenker van Suske en Wiske als zevenjarige jongen. Dit album is gebaseerd op talloze anekdotes uit zijn kinderjaren.

De dag na de eerste aankondiging verscheen in de krant bovenstaand stripje waarin een brief van Studio Vandersteen aan onze vrienden werd bezorgd. Die door Paul Geerts ondertekende brief werd de daaropvolgende dag in de krant afgedrukt. Het extra lange verhaal De 7 Schaken verscheen in 1995 waarin de vijftigste verjaardag van de reeks werd gevierd. Na De Belhamel-Bende (1982) en De Parel in de Lotsubloem (1987) was het Geerts' derde openlijke hommage aan het adres van zijn leermeester Vandersteen. Uiteindelijk maakte Geerts meer Suske en Wiske-verhalen dan Vandersteen.
"Wandelen, spelen, dromen en zotte mannekens tekenen, dat is al wat jij kunt! Denk jij dat je daar later je brood mee kunt verdienen? Hu?"

Sus Vandersteen, Willy's vader, ziet de vrijetijdsbesteding van zijn zoon met lede ogen aan.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013