Suske en Wiske 76
(oorspronkelijk nummer 23,
eerste druk uit 1955)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 27 september 1954, niet opgenomen in de albumuitgave)

Onze vrienden redden een zeeman die in zijn auto een kist bewaart waarin het zeemeerminnetje Nikki schuilt. Ze woont op de zeebodem rond de Griekse eilanden en bewaakt er de Parels van het Geluk. Natuurlijk zijn de parels gegeerd door heel wat bandieten... Onze vrienden gaan op expeditie naar de Griekse zeebodem en nemen daarvoor de bathyscaaf De IJzeren Schelvis mee. Diep in de zee wordt gestreden om de parels en staat het leven van Nikki op het spel.

Akuwax: Watergeest, bestaande uit druppels en luchtbellen. Schiet pijlen af met een lier. Laat zich voorttrekken door zeepaardjes. Verzorgt al eeuwenlang de oesterbanken van Alanta.
Kapitein Hanker: Wil samen met stuurman Rhoer Nikki ontvoeren om hen naar de Parels van het Geluk te leiden. Bemannen in opdracht van Sjam & Foeters de Barracuda om naar Alanta te duiken.
Krustax: Nikki's vader, de koning van de verzonken stad Alanta. Strenge maar rechtvaardige vorst die de Parels van het Geluk bewaakt. Gehuwd met Soemarina.
Nikki: Zeemeerminnetje dat door duiker Jan van Dieperdale van een octopus werd gered. Reisde met haar op kermissen rond. Genoemd naar de Golf van Thessaloniki waar ze gevonden werd.
Sjam: De helft van het duo Sjam & Foeters die aan internationale financiering doet. Hebben het gemunt op de Parels van het Geluk. Stellen een competitie voor met onze vrienden om als eerste Alanta te bereiken.
In de oorspronkelijke kranteneditie sprak Nikki (die in de aankondigings- strook nog Moelleke heette) gewoon Nederlands waarvan alle letters werden vervangen door oud-Griekse letters. Omdat lang niet alle alle lezers vertrouwd waren met het oud-Griekse alfabet werd Nikki's taaltje in de albumversie veranderd naar een omgekeerd Nederlands.
Vandersteen was behoorlijk bij de pinken als het om technologische evoluties ging. In 1953 stelde de Zwitserse professor Auguste Piccard (op wie Hergé zijn professor Zonnebloem baseerde) de bathyscaaf Trieste voor. Hij werkte eraan sinds 1937. Deze revolutionaire duikboot kon een diepte aan van 16.000 meter. Het toestel werd in 1958 door de Amerikaanse Navy aangekocht en in 1960 doken Jacques Piccard en Don Walsh met de Trieste tot 10.916 meter, een record dat pas in maart 2012 werd geëvenaard door James Cameron, de regisseur van Titanic.
"Kijk! Toch?!... Platgedrukt als een plaat... en dan nog wel een langspeelplaat!"

Lambik is er getuige van hoe de immense onderzeese druk van het water Jerom tot een langspeelplaat perst.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013