Suske en Wiske 67
(eerste druk uit 1967)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 2 juli 1966, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik heeft geïnvesteerd in een bedrijf dat failliet is gegaan en nu is hij al zijn geld verloren. Als hij plots een hoopje bankbiljetten ziet zweven, gaat hij er als een gek achteraan en komt hij terecht bij Belzabel en Mazoetan die hem dwingen een contract te tekenen. Lambik wordt een groot zakenman in het buitenland en herkent zijn vrienden niet meer als die hem bezoeken. Wat is er met Lambik aan de hand? Wordt hij ooit weer de goeierd zoals we hem kennen? Onze vrienden doen in elk geval alles om hun Lambik terug te krijgen, al moeten ze daar heel wat gevaren voor doorstaan.

Belzabel: De echtgenote van Mazoetan. Na Lambiks ondertekening van het contract bekleedt ze de functie van secretaresse in zijn bedrijf. Zorgt ervoor dat onze vriendne niet tot bij hem geraken.
Bewaker: Zware jongen die met zijn collega's Lowie en Charel Lambiks bedrijf bewaken, vooral om er onze vrienden buiten te houden. Als zelfverklaard gentleman vecht hij niet in het bijzijn van dames.
Cyriel: Lambiks privéchauffeur. Bestuurt een twaalfcilinder. Moet de rode verkeerslichten opkopen. Dat kan enkel als de groene en oranje lichten erbij worden genomen en de agenten goed betaald worden.
Fantamoer: Failliete beeldhouwer. Confronteert onze vrienden met motiverende leuzen als "Draag elkanders lasten" en "Volhardt in het goed". Tegenstander van Belzabel en Mazoetan.
Mazoetan: Overhaalt Lambik om een contract te tekenen waardoor hij onmetelijk rijk wordt. De prijs is hoog, Lambik moet een computer voeden met het kloppen van zijn hart waardoor hij wegkwijnt.
Tja, die nummering! De huidige rode reeks begint vreemd genoeg met het nummer 67. In 1967 waagde de uitgeverij zich voor het eerst aan vierkleurendruk voor de reeks Suske en Wiske. Tot dan toe verschenen de albums, die dus wel van 1 tot 66 werden genummerd, in zwart-wit of in een beperkt aantal steunkleuren. Alle oude verhalen werden later volledig ingekleurd voor latere herdrukken in de rode reeks met een nieuwe nummering. Sommige verhalen werden compleet of gedeeltelijk hertekend. Jerom bijvoorbeeld werd wat 'beschaafder' gemaakt en zag er minder uit als een oermens. Ook nieuw vanaf De Poenschepper is de toren met alle hoofdpersonages op de achterkant van de albums. Jerom torst hierbij Lambik, Sidonia, Suske (aanvankelijk met blauw shirt) en Wiske (met een Schanulleke in een groen jurkje in plaats van een rood). Pas na vele jaren vernieuwde Paul Geerts, Vandersteens opvolger, deze illustratie. In de huidige albums is de personagetoren uit plaatsgebrek verdwenen.
"Ja, mijnheer Lambik! Tweeduizend flessen champagne van een goed jaar!"

Lambiks butler Firmin vult een zwembad met champagne omdat de puissant rijke zakenman er niet te veel van mag drinken en er in de plaats dan maar in zwemt.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013