Suske en Wiske 121
(oorspronkelijk nummer 36,
eerste druk uit 1958)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 28 februari 1958, niet opgenomen in de albumuitgave)

Suske vindt in een moeras een donkere diamant die ongeluk brengt: degene die hem vindt, verliest alle levensvreugde en kwijnt langzaam weg. Als Suske en Wiske ervan beschuldigd worden de diamant gestolen te hebben, vluchten ze naar Barabas die hen naar het jaar 1400 flitst. Als wat later ook Lambik, Sidonia en Jerom aankomen, gaan ze met z'n allen op zoek naar het geheim van de diamant. Ze worden daarbij lastiggevallen door de Zwarte Ridder die telkens hun pad kruist.

Alchimist: Bewoner van de spooktoren. Maker van de duistere diamant uit ijdelheid om de natuur te overtroeven. De diamant schittert pas als het de lach van een persoon ontneemt.
Alwina: Gastvrouwe van de Ganzenhoeve waar ze gasten otvangt en pluimvee fokt. Laatste telg van een familie die de hoeve beheerde. Afstammelinge van de alchimist. Bezit zelf ook magische krachten.
Baron Rijkopers: Eigenaar van de Ganzenhoeve en huisbaas van Alwina. Koopt de duistere diamant die achteraf wordt gestolen. Sindsdien moeten Suske en Wiske hun onschuld bewijzen.
Vierschaar: Hoofd van de Vierschaar, een middeleeuws tribunaal van vier rechters. Veroordelen Wiske als vermeende heks tot de brandstapel.
De Zwarte Ridder: Duistere meester van het donkere woud waar het ven met de spooktoren is. Aanvoerder van een bende boeven. Kent de namen van onze vrienden omdat hij baron Rijkopers is.

Rudi Van Den Bossche regisseerde in 2004 De Duistere Diamant, de eerste langspeelfilm van Suske en Wiske. Opmerkelijk hierin was de vertolking van tante Sidonia door een man, acteur Peter Van den Begin. De rest van de Vlaams-Nederlandse cast bestond uit Joeri Busschots (Suske), Céline Verbeeck (Wiske), Dirk Roofthooft (Lambik), Stany Crets (Jerom) en Tuur De Weert (Barabas).
"Ja, mijnheer Lambik! Tweeduizend flessen champagne van een goed jaar!"

Lambiks butler Firmin vult een zwembad met champagne omdat de puissant rijke zakenman er niet te veel van mag drinken en er in de plaats dan maar in zwemt.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013