Suske en Wiske 111
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als vierde album, eerste druk uit 1954)


(herdrukken met aangepaste cover)

(
voorpublicatiecovers van 24 juli en 2 oktober 1952)

Een groene vleermuis zaait paniek tijdens een toneelvoorstelling in het kasteel van Beersel. Isidoor, de gids van Beersel, beweert dat de vleermuis een spook is en verliest na zijn verhaal een perkament. Als Wiske het wil nemen, duikt plots de vleermuis op die het perkament ook te pakken wil krijgen. De vleermuis is geen spook maar een schattengraver die pottenkijkers op afstand moet houden voor Isidoor en zijn broer. Krijgen onze vrienden de schat van Beersel te pakken vóór die twee schurken hem vinden?

Alwina: Heks die de ondergang van de van Witthems beoogt omdat haar zoon in een vergeetpunt van het kasteel werd gegooid. Verleent daarom graag haar diensten aan Philips van Kleef.
Hendrik van Witthem: Graaf van Beersel. Wordt van een aanvallend hert gered door een pijl uit de boog van Wiske. "Een van Witthem vlucht niet" is het motto dat hij zijn zoon Philippeke aanleert.
Isidoor: Gids van het kasteel van Beersel. Vertelt de legende van het Vleermuisspook aan onze vrienden. Met zijn twee tweelingbroers, van wie er een zich vermomt als een groene vleermuis, zoekt hij de schat van Beersel.
Philips van Witthem: Ook wel Philippeke genoemd. Strijdvaardig baasje en zoon van de graaf die Philippeke voor lange tijd in de steek moet laten zodat hij keizer Maximiliaan kan helpen. Komt onder toezicht van Lambik te staan.
Philips van Kleef: Wil sinds een twist met Hendrik van Witthem het slot van Beersel aanvallen en vernielen. Sluit een verbond met de heks Alwina.
In de jaren 1950 vonden reeksen uit het weekblad Kuifje ook hun weg naar buitenlandse edities van het weekblad die geen lang leven beschoren waren. Of ze werden gepubliceerd in buitenlandse bladen, bijvoorbeeld in het Chileense El Peneca. Tussen 1908 en 1960 verschenen 2.679 nummers van het blad waarvan er eentje een cover kende van Suske en Wiske, meerbepaald voor het verhaal De Schat van Beersel. Behalve Suske en Wiske stond ook 't Prinske in het stripblad. De periode 1952-1953 bleek voor Vandersteen ontzettend vruchtbaar te zijn. Ook nog in Kuifje verscheen zijn eigen versie van de Vlaamse volksfiguur Tijl Uilenspiegel. Ons Volkske publiceerde de nieuwe bijbelstrip Judi en in de Brusselse krant La Libre Belgique lanceerde Vandersteen Bessy. Deze westernreeks, gebaseerd op de bekende filmhond Lassie, zou het veertig jaar uitzingen met meer dan honderd miljoen verkochte albums in binnen- en buitenland, met Duitsland op kop. Vandersteen had zelf ook een collie, luisterend naar de naam... Lassie.
"En nu, edelgeboren, verwend jonkertje, zullen wij eens zien of Lambik je niet in je bad zal krijgen!..."

Lambik ondervindt wie heer en meester is op het kasteel van Beersel. Een moment later schrobt de jonge Philips van Witthem de rug van een in bad zittende Lambik.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013