Suske en Wiske 77
(oorspronkelijk nummer 61,
eerste druk uit 1965)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 2 juni 1965, niet opgenomen in de albumuitgave)

In de Antwerpse Zoo is een sprekende aap ontdekt en wordt de radio van Wiske door een aap gestolen! Is dat te wijten aan de abnormale hitte? Professor Barabas weet er meer over. Het warme weer zou veroorzaakt worden door een naderende meteoor en zorgt ervoor dat apen gaan denken en dat mensen verzwakken. Leider Go Rilla dreigt de macht over onze planeet te krijgen. Gelukkig zijn onze vrienden er die de apenleider in ware James Bond-stijl kunnen stoppen!

Aap: Vader van een jong apinnetje dat door onze vrienden wordt gered. Hij licht Barabas in over de laatste verwikkelingen.
Agent: Slaat tot twee keer toe een paarje met Lambik om aan te tonen hoe warm het wel is. De eerste keer houdt hij een slappe gummiknuppel vast, de tweede keer staat hij in een fonteinbadje.
Generaal: Bevelvoerder van de strijdkrachten. Licht Go Rilla in over de laatste vorderingen bij het bezetten van alle strategische punten.
Go Rilla: Neemt de macht over als president van het land. Stuurt aan op een wereldoorlog om met een zuurstofbom de hele wereld te bedwingen.
Wachter: Bewaker van het apenhok in de Antwerpse Zoo. Heeft na al die tijd een paar gewoonten van apen overgenomen.

Vandersteen tekende zichzelf twee keer in dit album. Vooreerst komt hij als ober voor op de cover en in strook 40 is hij een van de cafégasten.
De boeken en films van James Bond boden heel wat inspiratie voor dit verhaal waarin Lambik "00 Grote 7" zich ontpopt als de beroemde geheim agent. Barabas zorgt voor de gadgets, Sidonia is de Bond-babe. Voor de apenhistorie speelde Vandersteen leentjebuur bij The Planet of the Apes, niet de film met Charlton Heston evenwel want die kwam pas uit in 1968. Het boek La Planète des Singes van Pierre Boulle daarentegen verscheen in 1963.
"De bavianen, dieven van vader op zoon, zitten in de financies! De orang-oetans bevelen het leger omwille van hun gebrek aan hersenen!"

Een apengeneraal somt op welke functies de verschillende apensoorten hebben ingepalmd.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013