Suske en Wiske 202,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1985)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 8 december 1984, ingekleurd voor de albumuitgave)

Anthony Watson laat schepen stranden om ze te plunderen. Hij beschikt over magische krachten waarmee hij in de ruïne van een kasteel in Hastings drie gesneuvelde soldaten in verkleinde vorm tot leven gebracht heeft. Als het wrak van Amsterdam gelicht wordt, klinken er vreemde stemmen aan boord. Het zijn de stemmen van de drie betoverde mannetjes, die zich nog in een kist aan boord bevinden. Kunnen onze vrienden de hele geschiedenis ontrafelen?

Antonio Watsoni: Italiaans edelman. Heeft interesse in Lambiks verhaal over de kist en levert 'm over aan een ronselaar van de Amsterdam waarop hijzelf ook wil meevaren.
Gerrit van der Heide: Maritiem archeoloog. Leidt de proefopgraving van de Amsterdam bij Hastings. Roept de hulp in van Barabas nadat er stemmen uit het wrak werden gehoord.
De Raaf: Belaagt in zowel heden als verleden onze vrienden om zelf de kist uit het wrak te kunnen bemachtigen. Bezit magische krachten. Ook bekend onder de nam Anthony Watson oftewel Antonio Watsoni.
Willem Klump: Kapitein van de Amsterdam die voor de Verenigde Oostindische Compagnie naar Batavia wil varen. Strandt nabij Hastings waar de mannen van Anthony Watson het schip plunderen. Echt gebeurd!
Witte dame van de ruïne: Een van de vele spoken die Engeland kent. Duldt indringer Anthony niet. Sluit een deal met hem als ze samen met haar blijft spoken.
Van dit album verscheen een speciale, gelimiteerde uitgave met de bedoeling geld in te zamelen voor de opgraving en berging van de Amsterdam bij Hastings, waar het schip verging. In 1985 werd echter besloten om een replica van de Amsterdam te construeren. De opbrengst van de albumverkoop kwam de bouw van de replica ten goede. In 1990 werd de bouw van de 'nieuwe' Amsterdam afgewerkt.
Van de voor de stripreeks atypische geschilderde cover van Paul Geerts maakte het bedrijf Puzzelman in 2005 een puzzel van duizend stukjes. Het was hun achtste Suske en Wiske-puzzel. Het originele schilderij was intussen verdwenen. Voor de reproductie werd een andere oplossing bedacht.
"Ha nee, hé! Jij bent zo'n gladde die mij wilt uitvragen, hé... HIK! Ik zeg niets."

Een zatte Lambik probeert niet in te gaan op de poging van Antonio Watsoni om meer over de kist te vertellen. Hij vertelt daaropvolgend alsnog het hele verhaal.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013