Suske en Wiske 81
(oorspronkelijk nummer 21,
eerste druk uit 1954)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 31 december 1953, niet opgenomen in de albumuitgave)

Jerom wordt op klaarlichte dag ontvoerd! Onze vrienden ontdekken al snel dat er een mysterieus circus achter de ontvoering schuilt. Om Jerom te redden, infiltreren Suske, Wiske, Sidonia en Lambik in het circus en komen allerlei intriges op het spoor die België bedreigen. Redden onze vrienden hun vriend Jerom én het land?

Professor B. Rabbel: Buikspreker in circus Fantasar. Kent goed de Onzichtbare directeur en wordt daardoor neergeschoten. Hij is ook agent P. Akkeman van de Centrale Dienst voor Tegenspionage.
Impressario: Ziet in Lambik een geboren clown die geschikt is voor circus Fantasar. Met mooie praatjes laat hij Lambik een contract ondertekenen.
Jack: Scherpschutter van het circus die meeheult met de ringmeester.
Ringmeester: Samen met Jack en dierentemmer Tazzan spioneert hij in opdracht van een vreemde mogendheid in België. Maakt deel uit van de circusleiding en steekt onze vrienden stokken in de wielen.
Roberto: Briljante goochelaar die onze vrienden helpt waar hij kan. In werkelijkheid is hij als de Onzichtbare directeur hun grootste tegenstander.
Amper twee jaar na het ontstaan van de krantenstrip Suske en Wiske werd er al garen gesponnen uit het succes door poppenkastspeler Karl Weyler die van de figuren poppenkastpoppen vervaardigde en er Vlaanderen mee rondtoerde met zijn latere Pats Poppenspel, uiteraard met toestemming van Vandersteen en de uitgeverij. Het vergrootte de populariteit van de stripreeks. De promotie gold ook omgekeerd. In de stripverhalen bezochten onze vrienden meermaals een opvoering, zo ook Lambik in De Circusbaron die een voorstelling van De Dolle Musketiers komt bekijken.
In 2008, zeven jaar na De Spokenjagers, staken Music Hall en Standaard Uitgeverij opnieuw de koppen bij elkaar voor een nieuwe musical naar De Circusbaron. Miguel Wiels en Alain Vande Putte schreven de liedjes. De hoofdrollen werden vertolkt door Niels Destadtsbader (Suske), Liesbeth De Wolf (Wiske), Wanda Joosten (Sidonia), Ben Van Hoof (Jerom) en zoals wel vaker Ronald Van Rillaer (Lambik). Voorstellingen liepen van oktober 2008 tot juni 2009 in Vlaanderen en Nederland.
"Hahaha! Ik als maanraket! Hahaha! Dat is ook 'n goeie mop!"

Sidonia realiseert zich nog niet dat ze gezeten in een kanon en in haar raketpakje zal worden afgevuurd als levende maanraket.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013