Suske en Wiske 78
(oorspronkelijk nummer 66,
eerste druk uit 1966)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 22 februari 1966, niet opgenomen in de albumuitgave)

Barabas wil te weten komen waarom de mens oorlog voort en brengt daarom hét oorlogssymbool, de Dulle Griet, tot leven. Die zet het hele dorp op stelten met haar moordlustige karakter. Bovendien heeft ze het gemunt op Schanulleke... En hoe komt het dat er plots overal kleine Dulle Grietjes rondlopen?

Dulle Griet: Wordt door Barabas uit het schilderij van Brueghel gehaald om haar enkele vragen over oorlog te stellen. Maar ze slaat door en trekt op een eenmansoorlog.
Dul Grietje: Elke keer Dulle Griet een balletje uit haar kistje laat vallen, komt er een miniversie van haar tevoorschijn. De balletjes zijn oud en de Grietjes zijn hardhorig, maar daarom niet minder oorlogszuchtig.
Lowie: Agent. Bestuurder van een politiecombi waarvan de voorruit wordt ingeslagen door Dulle Griet. Zijn wapen haalt niets tegen haar uit.
Militair: Wordt op straat aangesproken door Dulle Griet die hem over zijn vechtervaringen uitvraagt. Verkiest een match van Anderlecht boven met haar ten strijde te trekken.
Zatlap: Leent een muntstuk aan de tot leven gekomen Schanulleke zodat ze kan telefoneren in een openbare telefooncel. Zweert daarna tegenover een agent dat hij nooit meer zal drinken.

Dulle Griet is een schilderij van de door Vandersteen geliefde schilder Pieter Brueghel uit 1561. In het eerste album van De Geuzen portretteert hij haar ook als een verpersoonlijking van de oorlogswaanzin van de mensheid. Tijdens het maken van het verhaal liep de Vietnamoorlog nog. Vandersteen verwees er diverse malen naar om er zijn ongenoegen over te uiten. Het felst doet hij dat op het einde waar hij een Vietnamees meisje met lappenpopje in een bommenregen plaatst. Wiske sluit beschaamd haar beide ogen in het traditionele eindplaatje. De oorspronkelijke albumpublicatie van dit verhaal was tevens het laatste dat in tweekleurendruk verscheen. Vanaf het daaropvolgende verhaal verschenen alle albums voortaan in vierkleurendruk met een nieuwe nummering.
"Ha! Mijn lievelingsgerecht! Gebakken brandnetels met rauwe bakstenen en een saus van kokend lood!"

Dulle Griet krijgt een eenvoudige doch voedzame maaltijd geserveerd van tante Sidonia.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013