Suske en Wiske 214
(oorspronkelijk zonder nummer,
eerste druk uit 1987)


(herdrukken met aangepaste cover)

(rechtstreeks in album verschenen in 1987)

Sidonia raakt van streek door al het leed en de ellende in de wereld. Wiske hoort van een boeddhistische lama dat zij de parel in de lotusbloem is en dat ze tante kan genezen als ze haar het mooiste schenkt dat op aarde te vinden is. Volgens Barabas is dat te vinden in het Swayambunath-heiligdom. Onze vrienden reizen erheen en krijgen het onderweg aan de stok met de handlangers van de reus Hamoenan.

Dalaï Lama: Geeft Wiske een levenslesje op het einde van het album nadat Lambik de lotusbloem liet vallen.
Hamoenan: Woeste en gevaarlijke reus. Woont in Nepal in een gigantische toren, gebouwd door slaven, waarop de lotusbloem is bevestigd. Wil groter zijn dan Boeddha.
Lama: Lama in een Tibetaans Centrum. Wiske kan aan hem haar verhaal over de wegkwijnende Sidonia kwijt. Noemt haar de parel in de lotusbloem en geeft haar een oplossing.
Mieke: Bejaarde, slecht te been. Suske en Wiske doen boodschappen voor haar en komen haar huisje schoonmaken.
Nima en Toky: Kwam met zijn broertje Dawa uit de bergen waar zijn familie door Hamoenan werd ontvoerd. Vond het aapje Toky en leerde hem tekenen. Wiske moet Schanulleke ruilen voor Toky.
Na een studiereis in Nepal werkte Paul Geerts een jaar in het geheim aan het huldealbum De Parel in de Lotusbloem. Het verscheen met een gouden cover in een oplage van 600.000 exemplaren. Het eerste exemplaar kreeg Vandersteen van tv-presentatrice Mies Bouwman overhandigd in de AVRO-uitzending In de Hoofdrol... Willy Vandersteen.
Geerts vergat niet van wie hij het vak leerde. In diverse hommages betoonde hij zijn respect voor Vandersteen. In Het Kregelige Ketje liet hij Jerom nog eens zijn pak van gouden stuntman aantrekken zoals in Jeroms eigen stripreeks. In De Belhamel-bende brengen Suske en Wiske een bezoekje aan Willy Vandersteen en Studio Vandersteen. De tekenaar bekleedt een rol van betekenis in het verhaal, zij het gemaskerd. Voor nummer 200, Amoris van Amoras, bracht hij de bekendste nevenpersonages uit de reeks samen op het eiland Amoras, dat na lange tijd nog eens werd bezocht door onze vrienden.
"Jij bent uitverkoren omdat je dit gebed hebt opgevangen, duizenden kilometers van waar het de wereld werd ingestuurd. Geloof me, Wiske, JIJ bent de parel in de lotusbloem!"

Een lama overvalt Wiske met deze boodschap over haar.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013