Suske en Wiske 133
(oorspronkelijk nummer 14,
eerste druk uit 1952)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 13 juni 1951, niet opgenomen in de albumuitgave)

Een zwarte raaf ontvoert Sidonia en brengt haar naar het jaar 1851 waar ze voorgesteld wordt aan de Tuf-Tuf-club. Er blijkt een vloek te rusten over de familie Stiefrijke, waartoe Sidonia behoort. Suske, Wiske en Lambik gaan hun tante achterna om haar te redden en de hele familie van de vloek te verlossen.

Baron van Stiefrijke: Negentiende-eeuwse voorouder van Sidonia. Woont in een kasteel in Kommersbonten. Waarschuwt zijn nazaten voor het bezoek van een zwarte raaf.
Bert Kaduum: Veldwachter die tegen de auto van Sidonia (die zich de nicht van de baron van Stefrijke waant) loopt terwijl ze die herstelt.
Hippoliet: Butler van de baron. Licht Lambik in over de geschiedenis tussen zijn werkgever en Kovertol.
Kovertol: Heks die per se het Duivelsveld van de baron wil kopen. Vervloekt hem nadat hij haar zwarte raaf overreed.
Zwarte raaf: Sprekende raaf met bolhoed en schoenen die sigaren rookt. Voert De Tuf-Tuf-Club aan, een bende gemaskerde doodrijders. Is in werkelijkheid een omgetoverde baron.

Een Nederlandse vereniging vernoemde zich in 2000 naar De Tuf-Tuf-Club. De vereniging streed tegen het gebruik van flitspalen die worden ingezet voor snelheidscontroles.Er bestond veel
persbelangstelling voor, waarbij zelfs Jeremy Clarkson op een tocht langs Nederlandse snelheidscontroles werd meegeleid. Er bestond ook een Belgische afdeling. De woordvoerder van die afdeling werd veroordeeld voor bendevorming nadat er enkele flitspalen werden verbrand. Tante Sidonia stamt af van een adellijk geslacht. In het verhaal De Koning Drinkt huwde een verre voorouder uit de middeleeuwen met koning Poefke. Deze voorouder heette eveneens Sidonia en was hofleverancier van kruiden en planten. In De Stierentemmer viel te lezen dat Sidonia een Spaanse hertog in haar familie had. Hertog Medina Sidonia stond aan het hoofd van de Spaanse Armada die in 1588 door Filips II werd gezonden. In De Tuf-Tuf-Club maken we dus kennis met een voorouder uit de negentiende eeuw: baron van Stiefrijke (naar het West-Vlaamse 'stief rijk' = heel rijk). Sidonia’s groottante Eulalie van Stiefrijke-Dickenbeurze komt voor in het verhaal Het Lijdende Leiden.
"Allez, allez, cher cousin! Tu ne voudrais pas que... 't is gij toch niet wilt... ik zou spreek zoals de boeren."

Sidonia houdt zich aan de geplogenheden van haar adellijke stand en spreekt wat meer Frans.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013