Suske en Wiske 128
(eerste druk uit 1972)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 31 maart 1971, niet opgenomen in de albumuitgave)

Wiske ontmoet een oude werkman die beweert dat hij met behulp van een mysterieus steentje met bronzen beelden kan praten. Hij naait het beeldje in Schanulleke en Wiske merkt dat de bronzen beelden inderdaad tegen haar praten! Een van de beelden vertelt haar dat er een vakbond opgericht zal worden voor inbrekers. Als Wiske Schanulleke vergeet bij een bezoekje aan de oude werkman, nemen enkele inbrekers van de vakbond het poppetje mee. Krijgt Wiske haar hartediefje terug? En wie is eigenlijk die oude werkman?

Amadeus: Bronzen dichter van adel. Spreekt in rijmvorm. Verliefd op zijn bronzen buurvrouw (of eerder haar stem) in het park.
Feesles: Man achter de schermen van misdaadorganisatie Het Zwarte Masker. De lezer krijgt zijn gezicht niet te zien, nooit.
Gabriel: Gepensioneerde werkman van Monumentenzorg. 's Nachts zet hij zijn vroegere werk gewoon verder.
Jatter: Coördinator van alle criminele operaties van de misdaadorganisatie Het Zwarte Masker. Draagt zelf zo'n maskertje.
Mira: Bronzen herderinnetje. Krijgt haar naam van Amadeus op wie ze verliefd is.
Gabriel is een gepensioneerde werkman van Monumentenzorg die zijn hele leven standbeelden heeft gepoetst, gepolijst en geschuurd. 's Nachts trekt hij erop uit om zijn vroegere werk te blijven uitoefenen want "Standbeelden, vooral de bronzen, zijn sieraden van de stad!"
Vandersteens vader oefende zelf het uitzonderlijke beroep van beeldensnijder uit. Hij maakte versieringen aan woonhuizen, openbare gebouwen en meubels. Hij fabriceerde ook gipsafgietsels van beelden en ontwierp wagens voor optochten en stoeten. Al op jonge leeftijd knutselde Willy mee.
Op zijn dertiende mocht hij naast zijn dagelijkse arbeid avondlessen volgen op de Antwerpse Academie. Daar kreeg hij ook een opleiding als beeldhouwer en ornamentenmaker Maar het vak was in verval. Nieuwe trends in architectuur stelden het zonder ornamenten. Het atelier van vader Vandersteen kwam langzaam maar zeker zonder werk te zitten. Op zijn vijfentwintigste moest Willy ander werk zoeken. Hij kon bij een oom terecht als timmerman.
"O Mira mijn harte bloedt, dat is geen boffen! Want straks ga je misschien ontploffen!"

Nadat Feesles dynamiet aan de sokkel van Mira aanbracht, beseft Amadeus dat ze eraan gaat. En die gast blijft dan nog rijmen!
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013