Jackie Dewaele (Zaki)
(auteur van Vrouwen zonder kleren, Maak het af, de stripserie Flikken,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Alles in het dubbel, uitgeverij Van Halewyck

WEBSITE:
www.zaki.be
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Van kindsbeen af. Wij hadden thuis het weekblad Robbedoes. Ik had twee oudere broers en ben dus van zodra ik kon lezen geconfronteerd met strips. Wekelijks Robbedoes en dagelijks Nero. Heel mijn leven heb ik strips gelezen. Onze kinderen waren ook echte stripliefhebbers. Angoulême was hen niet vreemd."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Zwartkijken van Franquin. Dat is wereldliteratuur die de mens een spiegel voorhoudt. Staat voor mij naast The Times They Are A-Changin van Bob Dylan.
Zwartkijken zou verplichte lectuur moeten zijn aan onze scholen. Zou er dan af en toe ook eens wat kritisch nagedacht worden?"

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"'Largo Winch: Zwarte Zee."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Strips hebben mij in elk geval persoonlijk beïnvloed. Het relativeren zal wel ergens in de genen zitten, maar Franquin heeft zeker wat meegeholpen. Toen ik in de jaren 1960-1970 veel jeugdtelevisie mocht maken voor de VRT was de discussie over het nut van strips voor de jongeren volop aan de gang. Ik ben blij dat ik toen de kant van de stripauteurs heb kunnen kiezen. Vooral het argument dat strips lezen de creativiteit stimuleert, deed het goed. Ik heb dan ook een paar stripauteurs leren kennen. Zo herinner ik mij een heerlijke namiddag bij Peyo, en een interessante schaakpartij met Marc Sleen. De waarde van de creativiteit in een mensenleven heb ik voor een deel van de strips meegekregen. 'Het is niet zo zeer wat je doet, maar wat je er mee doet' — dat heb ik in mij werk altijd meegedragen (en ik denk dat het een paar keer ook gelukt is)."

LEES VERDER >