Yvette van Boven
(auteur van Home Made, Het peppermint kookboek, What (not) to eat 2010...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Home Made WINTER, uitgeverij Fontaine

WEBSITE:
www.yvettevanboven.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Ja, maar niet idioot veel, eigenlijk."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Als kind las ik Suske en Wiske, Asterix en Peanuts. Maar eigenlijk niet zo heel veel. Ik las wel graag getekende kinderkookboeken: (Ik groeide op in Ierland, vandaar Engelstalige boekjes) LOOK I CAN COOK van Angela Burdick, een kinderkookboek in stripvorm, was mijn allerlieveling. Ik heb het nog steeds, het valt helemaal uit elkaar. Later las ik graag Kamagurka, Gummbah en Taco Zip."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Ik denk de laatste drie, van Taco Zip heb ik een aantal albums in de kast staan. "

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"ZEKER! Ik teken nu nog steeds recepten, precies zoals de boekjes waar ik mee ben opgegroeid. Als kind scheurde ik ook getekende recepten uit de krant of uit tijdschriften. Ik tekende ze na of verzon mijn eigen verhaaltjes."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Ik denk beide. Ik weet dat er gigantisch veel soorten strips bestaan. Ik werkte vroeger in een Stripbieb annex Lunchroom in Den Haag. Er was een zaal met alleen maar strips, ik had er nog nooit zoveel gezien, zoveel stijlen, zoveel genres. Literatuur, ja, soms, soms gewoonweg kunstwerken en soms alleen maar ontzettend grappig. Het was nieuw voor mij, ik vond het een openbaring. Ik ben opgevoed met leesboeken, ik wist toen niet dat het zo'n grote wereld was."