Xander De Rycke
(auteur van Het leven is kak, en dan wordt het grappig)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Het leven is kak, en dan wordt het grappig, uitgeverij Linkeroever

WEBSITE:
www.xanderderycke.be
 


Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Urbanus. Heel logische en domme keuze voor een comedian maar het is nu eenmaal zo. Een Urbanus-strip was de eerste strip die ik ooit gelezen had die me luidop deed lachen (en nog steeds). Ik verzamel ze sinds mijn achtste tot op deze dag. Intussen heb ik Urbanus al ontmoet en weet ik hoeveel werk er achter één strip zit. Het is ook een van de weinige Belgische strips die constant zichzelf heruitvindt. Hoofdfiguren sterven en keren terug op de raarste manieren. Soms lopen er zombies, vampieren en aliens rond. De strafste strips zijn bijvoorbeeld De Zielenzuiger waar Urbanus tegen zombies vecht. Wat Vooraf Ging, wat eigenlijk een origineverhaal moet voorstellen van de Urbanus-strip en Het Onbestaande Avontuur waar Urbanus terug moet naar de eerste strip en alles herbeleven. Zeer leuke ideeën, een onuitputtelijk vat die Urbanus."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Game Over! Vol 5: Walking Blork. Heel weinig tekst, zeer rap uitgelezen maar waarschijnlijk een van mijn favoriete strips. Altijd hilarisch om te zien welke manieren de tekenaar Midam weer heeft uitgevonden om de Barbaar aan zijn einde te brengen."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Het album De Geboorte van Urbanus is de reden waarom ik met humor begonnen ben. Het was een van de enige strips die mijn tante in huis had, dus ik moest die keer op keer lezen daar. De ruwheid, de humor en vooral het gebruik van dialect vond ik ongelooflijk. Alsook Garfield en Kid Paddle vind ik nog steeds verplichte leeskost. Ze illustreren het belang van een goede mimiek. Zeker Garfield, waar alles zeer droog is."

LEES VERDER >