Will Tinnemans
(auteur van Alledaagse macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden en Onzeker bestaan)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Voor jou tien anderen. Uitbuiting aan de onderkant van de arbeidsmarkt, uitgeverij Nieuw Amsterdam

WEBSITE:
www.nieuwamsterdam.nl
 Hebt u ooit strips gelezen?

"Toch wel, maar ik was nooit een grootgebruiker. Als kind las ik de Donald Duck. De Zware Jongens behoorden tot mijn favorieten, maar ook Dagobert en Oma Duck. Wat me geweldig aantrok in de DD was het 'kantelen' van de werkelijkheid. Ik leerde inzien dat de dingen absurd en humoristisch kunnen worden door ze een slagje anders voor te stellen. Makers van stripverhalen vergroten dingen uit, voegen elementen toe en halen dingen weg. Als kind kun je geen betere leerschool krijgen: niets is wat het lijkt en met woord en beeld kun je elke gewenste remake van de werkelijkheid tevoorschijn toveren."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Een favoriete passage uit een stokoude Donald Duck: Donald heeft een oerlelijke vaas cadeau gekregen en besluit het ding zo snel mogelijk uit zijn leven te verwijderen. Maar dat valt niet mee. Hij laat het ding op een bankje in het park staan, maar iemand komt achter hem aan om hem zijn 'vergeten' vaas te overhandigen. Hij gooit hem van een hoog gebouw naar beneden, maar er komt toevallig net een matrassenwagen voorbijrijden en daar valt Donald mét zijn vaas — die heel blijft — bovenop. En zo voorts en zo verder. Erg komisch: ook als je iets heel graag wilt, kan het toeval je tegenwerken."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De laatste strip die ik gelezen heb, zal Asterix en de Kernsentrale zijn, een illegale uitgave waarvan de winst gebruikt werd om politici om te kopen 'en andere milieuvriendelijke activiteiten'."

LEES VERDER >