Walter van den Broeck
(auteur van Groenten uit Balen, Brief aan Boudewijn, Tot nut van 't algemeen, Het beleg van Laken, De troonopvolger, De dag dat Lester Saigon kwam, De veilingmeester, Terug naar Walden,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Een vrouw voor elk seizoen, uitgeverij De Bezige Bij

WEBSITE:
www.waltervandenbroeck.be
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik heb vroeger massa's strips gelezen, zoals al mijn vriendjes trouwens. Strips hebben mij zonder twijfel naar het kinderboek (Arendsoog, Pim Pandoor) geleid, en daarna naar de literatuur."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik heb niet één maar meerdere favoriete albums. Te veel om op te noemen. Oké, een paar dan: Het Spaanse Spook en zeker ook De Dolle Musketiers. De Fantastische Avonturen van Corentin, en Surcouf en De Verhalen van Oom Wim, De Katzenjammer Kids. Maar ook die, en die, en die ook nog! En wat de personages betreft: in elke strip vond ik wel een of meerdere favorieten. Lambik, Jerom, Nero, Jan Spier, Guust Flater, Blake en Mortimer,... wat een luxe!"

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Op het Goede Spoor (De Draagbare Biebel 2) van Marc Legendre."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Jazeker! In mijn magnum opus, Het beleg van Laken, staan talloze allusies op stripfiguren! (Ze hebben allemaal met "varen" te maken.) En als kind heb ik net als Nero een atoom willen splitsen met een aardappelmesje. Dat kun je nalezen in Brief aan Boudewijn."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Wat een rare vraag. Alsof literatuur en entertainment per definitie tegengesteld aan elkaar zouden zijn. Strips zijn strips en literatuur is literatuur. Ze zijn allebei anders maar ze kunnen ook allebei boeiend of vervelend zijn."