Theo Kars
(auteur van De vervalsers, De verleider, Alice of de koorts van het verstand, De geisha, Een speling van de natuur, De huichelaars, De hond als mens, Parels voor de zwijnen, Beschermengelen, Vrouwen in bed, De strijd tegen de tijd, De laatste jaren van Casanova,,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Memoires van een slecht mens (deel 1), uitgeverij Athenaeum / Polak en Van Gennep

WEBSITE:
www.theokars.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Als kind heb ik de strips van Hans Kresse over Eric de Noorman gelezen, als opgroeiende jongen die van Marten Toonder over Ollie B. Bommel en Tom Poes. Van de strips over Eric de Noorman herinner ik mij alleen dat ze mij boeiden vanwege de avontuurlijke aard en historische bijzonderheden ervan. Wat mij boeide van de Ollie B. Bommel-verhalen zijn de weergave van de karakters en de opmerkingen die zij maken. Ollie B. Bommel en Tom Poes verhouden zich ongeveer tot elkaar als Don Quichotte en Sancho Panza."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De laatste strip die ik gelezen (herlezen) heb, is De Zwelbast (in 2010) van Marten Toonder."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Strips hebben mijn werk alleen heel oppervlakkig beïnvloed. Een voorbeeld: de beschrijving van een romanfiguur heb ik wel eens bekort door te vermelden dat hij leek op de schilder Terpen Tijn."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Literatuur = letterkunde. Omdat bij strips, dat wil zeggen: beeldverhalen, de geschreven tekst ondergeschikt is aan de getekende, reken ik ze net als films niet tot 'de literatuur'. Ze vormen een apart kunstgenre. De grote uitzondering zijn voor mij de Ollie B. Bommel-strips, waarin de geschreven tekst de beelden overheerst."