Ronald Grossey
(auteur van Goedenavond beste kijkers, over de beginjaren van de Vlaamse televisie, Groot Lexicon van de TV-series uit de fabuleuze jaren ’50 en ’60, Kiekeboek, Merlijn, Siegfried en de strips Red Knight, De Pfaffs, Verdwaald in het Verleden,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Studio Vandersteen - kroniek van een legende 1947-1990, uitgeverij Roularta
 

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Uit de vele strips die ik heb gelezen en waarvan ik nog altijd hou, ga ik voor de 'Dertien meesterwerken van Peyo', namelijk de Johan en Pirrewiet-serie. Daarin vat Peyo al zijn kunde samen. Zijn tekenstijl werd geraffineerder. Het dynamisme van de lijnvoering waarmee hij zijn personages tekende, functioneerde in een perfect uitgebalanceerd decor waarin een simpele kronkelende tekenlijn zo meesterlijk een kasteel of berglandschap evoceerde . De humor werkte op alle niveaus: van pure slapstick over taal- en situatiehumor. En hij creëerde met Pirrewiet een van de geestigste sidekicks, zo niet de geestigste, uit de stripwereld."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Les Mémoires de Mamette van Nob. Een strip om te lezen op een zonnige lentedag."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ze hebben letterlijk mijn 'werksituatie' beïnvloed omdat ik aan de diverse kanten van de striptoog heb gewerkt (en nog werk): als journalist bij de stripbladen Kuifje en Robbedoes, als uitgeefredacteur strips bij Standaard Uitgeverij, als uitgever van strips bij The House of Books , als scenarist van een tiental strips, als auteur van boeken over strips. Verder hebben strips als De Rode Ridder en Johan en Pirrewiet en de tekeningen van Hans Kresse mijn passie voor de middeleeuwen aangekweekt."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Vind ikzelf een overbodige discussie of om Oscar Wilde te parafraseren wanneer hij de vraag pareert of boeken immoreel kunnen zijn: 'There is no such thing as a moral or an immoral book. Books are well written, or badly written. That is all.' Er zijn dus goede strips of slechte strips. Da's alles."