Ronald Giphart
(auteur van Ik ook van jou, Giph, Phileine zegt sorry,
Kinky, Planeet literatuur, Gala, Troost, Zeven jaar goede seks, Willem de Dikke. De wondere avonturen van onze kroonprins,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
IJsland, uitgeverij Podium

WEBSITE:
www.ronaldgiphart.nl
 


Hebt u ooit strips gelezen?

"Natuurlijk. Ik heb mij zelfs in mijn jeugd 'striptekenaar' genoemd. Strips hebben mijn jeugd glans gegeven. Ik was geabonneerd op Robbedoes en verzamelde, met mijn vader, heel veel albums. De stripwinkel was mijn favoriete plek."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Dit is zo'n onmogelijke keuze. Arme Lampil? Kuifje? Asterix? Guust? Als ik met een pistool op mijn hoofd zou moeten kiezen dan die laatste. Guust is de ultieme beminnelijke antiheld, de man die immer goed wil doen, maar wiens goede altijd kwaad uitpakt. Astma-aanvallen van de lach heb ik om Guust gehad."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Toevallig ook Guust. Mijn zoon van 13 had een paar van mijn oude albums mee op vakantie genomen. Hij is ook erg in Guust, hoewel hij meer opheeft met DirkJan."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ooit wilde ik stiptekenaar worden. Mijn eerste album was Magnix de Germaan, een schaamteloze kopie van Asterix. Ik was tien destijds. Later tekende ik de avonturen van Kapitein Blood, een cowboy à la Lucky Luke. Ik las in mijn vormende jaren zeer veel strips en het kan niet anders dan dat dit van invloed is geweest."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Waarom niet beide? Ik stel me die vraag zelf overigens nooit."