Nicolette Smabers
(auteur van De Franse tuin, Stiefmoeder, Het plein Bijzonder en Gewoon, Chinezen van glas, Portret van mijn engel,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De man van gas en licht, uitgeverij De Bezige Bij

WEBSITE:
www.nicolettesmabers.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Pluto en Mickey zijn oude vrienden van me. Ze zijn ook weer te vinden in mijn laatste verhaal, De Hellehond, dat in het 0-nummer van het literaire blad Extaze (april 2011) verscheen. Een muis de baas van een hond. De hoofdpersoon vraagt zich af hoe dat kan."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik heb leren lezen via strips. Eerst via Het Jeugdjuweel, een blad waar niemand ooit van heeft gehoord. Daarna via een Belgisch blad, Mickey Mouse, prachtig uitgegeven. Geen voorkeur voor een bepaalde figuur, het was voor mij een grote familie (Peter Pan was bij wijze van spreken familie van Lampje, simpelweg omdat die twee in datzelfde blad voorkwamen (interessant als je hierover nadenkt in verband met het niet-begrensde internet). Ik zag ze dus niet als honden, eenden, varkensmensen, lampjes, krekels etc. En altijd maar staren naar dat idiote kapsel van oma Duck! Later pas kwamen Suske en Wiske. "

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Vrij sterk. Ik denk dat er in elk boek van me wel iets over strips te vinden is. Ook in mijn laatste roman: De man van gas en licht (De Bezige Bij, 2009)"

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Ligt aan de kwaliteit natuurlijk. Marten Toonder leverde literair werk. Het Geheim van de Blauwe Aarde komt voor in mijn debuut De Franse tuin (De Bezige Bij, 1983)."