Michel Vandenbosch
(auteur van Recht voor de beesten,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De Dierencrisis, uitgeverij Houtekiet

WEBSITE:
www.gaia.be
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik heb veel strips gelezen, en lees er trouwens nog altijd. Als ik bepaalde albums herlees die ik als kind las, herinner ik mij nog precies dat ik toen bijvoorbeeld in mijn lievelingsfauteuil een ijsje zat te eten terwijl ik genoot van de strip in kwestie. Ik krijg dan ook hetzelfde (aangename) gevoel als ik toen ervaarde. Ik ben geen fanatiek stripliefhebber, maar ben wel lid van de Stripbib in Wilrijk."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Oei, moeilijke keuze. Als ik dan toch een fragment moet kiezen, eentje uit De Razende Race van Suske en Wiske: Jerom blaast enkele gorilla's enkele meters weg en zegt daarbij: 'Apen zacht aanpakken, wil geen last met GAIA'. Nog een leuke: als kind verslond ik de albums van Suske en Wiske en droomde ervan om zelf mee te spelen in de verhalen. Jaren later is dat ook gebeurd: ik kom voor in De Koeiencommissie; in die strip heet ik 'Michiel Van den Boomgaard': Jerom komt me redden wanneer enkele veehandelaars mij te lijf willen gaan."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De laatste strip die ik (her)lezen heb, is Wolvin van Thorgal."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ik sluit zeker niet uit dat strips, waarin de held van het verhaal opkomt tegen onrecht en op de bres staat voor weerlozen, mij als kind hebben beïnvloed. Mogelijk in zoverre dat ze onbewust bijgedragen hebben aan de beslissing van mijn leven: wat ik al meer dan een kwarteeuw doe (en wat sommigen in mijn geval een roeping zouden noemen): opkomen voor dieren."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Strips kunnen zowel literatuur als entertainment zijn. Maar ik verkies strips als entertainment, waarin ik kan opgaan in het verhaal."