Micha Hamel
(auteur van Luchtwortels, Alle enen opgeteld,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Nu je het vraagt, uitgeverij Augustus

WEBSITE:
www.michahamel.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Ja, vele strips uit het begin van de twintigste eeuw, omdat mijn vader die verzamelde. Dus Tekko Taks, Dick Bos, Tom Poes, Bruintje Beer en Sjors en de Rebellenclub. Toen ik ouder werd ging ik meer eigentijds lezen zoals Guust Flater, De Generaal, Kuifje en Asterix. Heden ten dage vind ik de grafische kwaliteit heel belangrijk. Nu lees ik Konvooi, Golden City, Cixi en natuurlijk alles van Frank Miller en Giardino. Om te lachen pak ik Gary Larson of Heinz."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Asterix en het 1ste Legioen is onvergetelijk vanwege de spraakverwarringen. En zonder de propvolle tekstballonnen van De Generaal zou mijn vocabulaire minder rijk geworden zijn. Mijn favoriete personage is Heinz, omdat hij zijn slechtheid zo opzichtig draagt."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Konvooi deel 10, Terugslag."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Dat is moeilijk te zeggen. Ze hebben mijn persoon beïnvloed en uit mijn persoon komt mijn werk. Wat ik mooi vind aan strips is dat het een interdisciplinaire kunst is. Het is zowel taal, als drama als grafische kunst. Het zit tussen film, literatuur en schilderkunst in."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Strips zijn geen van beide, of beide. Als het een auteur of een duo of trio van kunstenaars lukt om in de samensmelting van hun kwaliteiten iets neer te zetten dat expressief, gelaagd en betekenisvol is, is het kunst. Dat lukt natuurlijk zelden, maar als het lukt, is het een groot genot."