Marthe Maeren (Bernadette Demeulenaere)
(auteur van Dode letter, Dode hand, De erfenis van Himmler,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Schedelkraker, uitgeverij Manteau
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik heb honderden strips gelezen, en af en toe doe ik dat nog, op een lui moment, in de tuinstoel, of 's avonds laat, in een comfortabele fauteuil voor het haardvuur."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Als kind was ik verslingerd aan Jommeke, later aan Kuifje, nog veel later aan De Duistere Steden van Schuiten en Peeters. En toch is mijn favoriete strippersonage altijd kapitein Haddock gebleven, de notoire brombeer/zuipschuit met het gouden hart, al moet Bianca Castafiore nauwelijks voor hem onderdoen..."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Wat je als kind hebt gelezen en herlezen, draag je voor de rest van je leven met je mee. Dat geldt des te meer voor strips waar ook het visuele aspect een belangrijke rol speelt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de strips die ik in grote aantallen verslonden heb, mijn werk als schrijver van misdaadverhalen hebben beïnvloed, zij het veelal onbewust."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Strips zijn altijd entertainment, soms ook literatuur, 'visuele literatuur' als dat begrip bestaat (zo niet, dan is het begrip bij deze uitgevonden). In die laatste categorie rangschik ik zeker De Duistere Steden."