Margot Vanderstraeten
(auteur van Alle mensen bijten, De vertraging, Schrijvers gaan niet dood, Mise en place,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Het geweten van onze strafpleiters, interviews met 12 bekende strafpleiters van Vlaanderen, uitgeverij Linkeroever

WEBSITE:
www.margotvanderstraeten.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Zeker, behoorlijk veel zelfs, we (broer en ik, en later ook mijn zus) haalden er tien uit de bibliotheek, samen met de vijf boeken die we per persoon mochten lenen. Safari van Marc Sleen, Suske en Wiske, Asterix, Jommeke, Billie Turf (die ik zéér grappig vond als kind), Jommeke, Kuifje en ook Rik Ringers."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik was toch erg geboeid door Rik Ringers, een detectivestrip van AP Duchâteau en Tibet de tekenaar. Ik herinner me dat ik het fantastisch vond dat hij een hele kleerkast vol had met dezelfde kostuums: als kind vond ik dat vanzelfsprekend praktisch, ik begreep niet waarom niet iedereen dat deed :-)"

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Persepolis van Marjane Satrapi, als dat als strip geldt, en in de kranten mis ik nooit Sigmund en de typische Amerikaanse gags, ik ben ook een fan — en een vriendin — van Dick Matena, die onder meer De Avonden van Reve 'ver-tekende'. Ik houd van de scherpe blik waarvan cartoons blijk kunnen geven, een goede cartoon is zoals een goede column — veel met weinig woorden (en ik ben twee jaar lang pag.1-columnist van De Morgen geweest, dus ik weet wat ik zeg)."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Dat denk ik niet."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Dat hangt van de strip af, Marjane Satrapi vind ik literatuur, Rik Ringers niet, en Maigret van Georges Simenon zit tussen de twee in. Ik kan een cartoon van bijvoorbeeld Erwin van Mol, Ever Meulen, en zeker ook Zak echt wel literatuur vinden, kunst dus, ja."